Bij elke Grand Prix deelt FORMULE 1 cijfers uit aan de coureurs en licht er in Top & Flop een aantal uit. Dit zijn de coureurs die tijdens het raceweekend in Azerbeidzjan in positieve of negatieve zin opvielen.

Top:
Charles Leclerc, Sauber. Start: 13, finish: 6. Cijfer: 10

Zijn eerste drie Grand Prix-weekends waren weinig bijzonder, maar in Bakoe toont Leclerc waarom hij als zo’n speciaal talent wordt gezien. Q2 halen met Sauber is al een visitekaartje afgeven, maar in de race maakt de Monegask pas echt naam. De Ferrari-junior kan in het begin de Red Bulls opjagen en maakt indruk met een knappe inhaalactie op Alonso. Bij de laatste herstart weet hij ook Sainz te pakken. Die draait de rollen wel weer om, maar na een foutloze race komt Leclerc knap als zesde binnen. Zoiets wordt door het kleine Sauber als een zege gevierd. Leclerc weet ook wel wat winnen is in Azerbeidzjan: hij deed het in 2017 met een steroptreden in de Formule 2. Leclerc imponeerde vrijwel elk weekend in die klasse. Dat is met Sauber in de Formule 1 te veel gevraagd, maar dit zijn wel de soort optredens die hij nodig heeft om zich op dit niveau te bewijzen.

Räikkönen was snel, maar liet kansen liggen.

Subtop:
Kimi Räikkönen, Ferrari. Start: 6, finish: 2. Cijfer: 6
Een weekend van gemiste kansen. In de kwalificatie is hij op het eind het snelst van allemaal in sector één en twee, tot hij in de laatste (echte) bocht te veel wil en pole verspeelt. In de race loopt hij al in de eerste ronde averij op. Zijn inhaalactie op Ocon is niet bepaald doortastend en hoewel Räikkönen roept dat de Fransman de deur dichtgooide, had hijzelf er maar amper een voet tussen. De safetycar beperkt het tijdverlies van zijn vroege pitstop en The Iceman werkt zich daarna gestaag naar voren. Het is dankzij de botsing tussen de Red Bulls, remfout van Vettel en pech van Bottas dat hij het podium nog haalt, maar het had veel mooier kunnen zijn. De Finse F1-wereldkampioen van 2007 heeft de snelheid dit jaar zeker te pakken, soms beter dan Vettel, maar laat door fouten onder druk mogelijkheden liggen die juist een coureur met zijn staat van dienst (en bijnaam) zou moeten verzilveren.

Flop:
Nico Hülkenberg, Renault. Start: 14, uitgevallen. Cijfer: 5
The Hulk klapt voor de tweede keer in twee jaar tijd onnodig tegen de muur aan in Bakoe, terwijl iets moois mogelijk was. Zo komt dat podium er nooit voor de coureur uit Emmerich.

Romain Grosjean, Haas. Start: 20, uitgevallen. Cijfer: 4
Tsja… Rijdt op zich een ijzersterke inhaalrace na pech in de kwalificatie, maar maakt ook een oliedomme fout en gooit zo een zesde plek weg die zelfs een vierde of derde had kunnen zijn.

Grosjean, voor het mis ging.

De complete ‘Top & Flop’, inclusief rapportcijfers voor alle twintig coureurs, lees je in de rubriek ‘Team voor team’ in FORMULE 1. Het nieuwe nummer, over de Grand Prix van Azerbeidzjan, ligt donderdag in de winkel en bij abonnees in de brievenbus.