Bij elke Grand Prix deelt FORMULE 1 cijfers uit aan de coureurs en licht er in Top & Flop een aantal uit. Dit zijn de coureurs die tijdens het raceweekend in Frankrijk in positieve of negatieve zin opvielen.

Top:
Lewis Hamilton, Mercedes. Start:1, Finish: 1. Cijfer: 9

Ontdoet zich in het land van Les Bleus van de blues die hij in Canada voelde. Zijn laatste Q3-rondje is niet perfect, maar zijn optreden in de race is dat daarna wel. Een verdiende zege.

Charles Leclerc, Sauber. Start:8, Finish: 10. Cijfer: 9
Ferrari’s toptalent imponeert wederom, vooral in de kwalificatie. De knappe achtste startplek vasthouden is geen realistisch doel voor de race, maar Leclerc pakt wel zijn vierde puntenfinish.

Magnussen finishte als zesde en staat nu op 27 punten. Foto: Racepictures.

Subtop:
Kevin Magnussen, Haas. Start: 9, Finish: 6. Cijfer: 8
Magnussen ziet zijn laatste Q3-ronde, tot zijn grote woede, verpest worden door Räikkönen, maar houdt zijn hoofd koel bij de start en in de rest van de race. P6 is een mooie, verdiende, beloning.

Esteban Ocon, Force India. Start: 11, uitgevallen. Cijfer: 7
Ocon mist Q3 nét en zit in de race in de hoek waar de klappen vallen. Een beuk van Grosjean had sowieso einde verhaal betekend, maar voor de goede orde ramt Gasly hem nog echt van de baan.

Flop:
Sebastian Vettel, Ferrari. Start: 3, Finish: 5. Cijfer: 5
Vettel heeft in Frankrijk geen reden zijn priemende wijsvinger op te steken, want een overwinning hangt niet in de lucht. In plaats daarvan houdt hij na afloop zijn handen op om schuld te bekennen. De Duitser gaat in de fout doordat hij, zoals hij het zelf noemt, eigenlijk te goed start. Hij komt klem te zitten achter Hamilton en naast Bottas, en als die langszij komt, verremt Vettel zich. De botsing betekent schade aan zijn voorvleugel en een vroege stop en bandenwissel. Daarna rijdt hij op harder rubber een sterke inhaalrace, maar de echte schade is natuurlijk al geleden, zeker als hij nog vijf tellen straf krijgt voor zijn rol in de botsing. Het podium blijf zo buiten bereik en met de vijfde plek verliest Vettel vijftien kostbare punten – en de WK-leiding – op Hamilton, die er nu veertien voor staat. Zo moet Vettel nu ook in het kampioenschap een inhaalslag leveren.

Vettel met schade aan zijn voorvleugel. Foto: Racepictures.

De complete ‘Top & Flop’, inclusief rapportcijfers voor alle twintig coureurs, lees je in de rubriek ‘Team voor team’ in FORMULE 1. Het nieuwe nummer, over de Grands Prix van Frankrijk, Oostenrijk en Engeland, ligt donderdag 12 juli in de winkel en bij abonnees in de brievenbus.