*

Top & Flop: Hongarije 2018

Redactie

Redactie

30 juli 2018 14:20

Top & Flop: Hongarije 2018
Sutton Images

Bij elke Grand Prix deelt FORMULE 1 cijfers uit aan de coureurs en licht er in Top & Flop een aantal uit. Dit zijn de coureurs die tijdens de verregende kwalificatie en de hete race in Hongarije in positieve of negatieve zin opvielen.

Top:
Pierre Gasly, Toro Rosso. Start: 6, finish: 6. Cijfer: 10
Gasly pakt zijn eerste punten sinds Monaco en dat is geen toeval: Toro Rosso’s STR13 doet het goed op de bochtige Hungaroring, waar het gebrek aan vermogen van de Honda-motor ook minder opvalt. Toch is het zeker niet zo dat zijn puntenfinish alleen aan de auto te wijten is, in tegendeel: in de verregende kwalificatie maakt hij naarmate de omstandigheden verslechteren een flinke stap vooruit. Dat hij zich zelfs voor de erkende regenrijder Verstappen van grote broer Red Bull kwalificeert is, ondanks Verstappens strubbelingen met zijn bolide, het soort prestatie dat Red Bulls talentscout Helmut Marko onthoudt. In de race laat de jonge Fransman zich van zijn meest volwassen kant zien. Hoewel hij naar eigen zeggen zeventig ronden “op de limiet” rijdt, valt hij op geen fout te betrappen, managet de bandenslijtage geweldig en claimt strak de zesde plek. Er is nog niks officieel, maar aan Gasly’s aanblijven bij Toro Rosso hoeft niemand te twijfelen.

Lewis Hamilton, Mercedes. Start: 1, finish: 1. Cijfer: 10
Hamilton heeft al vijf keer eerder gewonnen in Hongarije en heerst ook nu op de Hungaroring. De natte kwalificatie is een meevallertje voor Mercedes, waarna Hamilton de droge race domineert.

Subtop:
Daniel Ricciardo, Red Bull. Start: 12, Finish: 4. Cijfer: 8
Na een slechte start ligt Ricciardo, die door pech in de kwalificatie als twaalfde moet starten, zestiende. Een knappe inhaalrace volgt, met typische Ricciardo-acties.

Sergio Pérez, Force India. Start: 18, finish: 14. Cijfer: 7
In een voor Force India veelbewogen weekend valt Pérez vooral op door de rol die hij buiten de baan speelt. Hij is één van de schuldeisers die het team voor het gerecht daagt en dat roept veel vraagtekens op in de paddock, tot Pérez uitlegt dat hij het op verzoek van het team heeft gedaan om een overname, na onder curatele-stelling, mogelijk te maken. “Zo zijn echter wel de vierhonderd banen van het personeel hier veiliggesteld”, luidt de uitleg van Pérez, die zo wel laat zien hoezeer hij in vijf jaar tijd in het team geïntegreerd is. In Hongarije komt Force India er op de baan ondertussen simpelweg niet aan te pas. Pérez kwalificeert zich pal achter teamgenoot Ocon en finisht de race negen tellen achter de Fransman. Voor Force India én Pérez valt te hopen dat ze zich na de zomerstop weer gewoon op het racen kunnen concentreren.

Flop:
Lance Stroll, Williams. Start: 20, finish: 17. Cijfer: 5
Stroll is een prima regenrijder en haalt netjes Q2, maar z’n crash daarin is kostbaar en betekent alsnog als laatste starten. Daar finisht hij de race vervolgens ook.

De complete ‘Top & Flop’, inclusief rapportcijfers voor alle twintig coureurs, lees je in de rubriek ‘Team voor team’ in FORMULE 1. Het nieuwe nummer, over de Grands Prix van Duitsland en Hongarije ligt donderdag 2 augustus in de winkel en bij abonnees in de brievenbus.