Toro Rosso’s teambaas Franz Tost gelooft dat de Formule 1 ‘meer ongelukken’ nodig heeft om aan populariteit te winnen. Uiteraard wel zonder gewonden. Volgens de Oostenrijker is de sport nu te saai en voorspelbaar, zo verklapt hij in een openhartig interview met de Duitse website motorsport-total.com. “Als Liberty Media niets verandert, komen we uiterlijk 2022, 2023 echt in de problemen”, voorspelt Tost.

De teambaas die zijn mening nooit onder stoelen of banken steekt, maakt zich zorgen over de toekomst van Formule 1. “De mensen willen onderhouden worden en inhaalacties zien, verschillende winnaars en ook meer crashes.” Wat dat laatste betreft wijst hij op kritiek uit zijn eigen vriendenkring. “Vroeger keken ze altijd, zo zeggen ze, de eerste ronden, omdat er vaak iets spannends gebeurde. Nu is dat bijna nooit meer zo.” Tost is het eens met de kritiek van zijn vrienden. Daarom is snel ingrijpen van de rechtenhouder Liberty Media vereist, vindt de Oostenrijker.

“We kunnen op deze manier niet verder. Natuurlijk, de grote teams met geld willen dat er niets verandert. Dat is in de Formule 1 altijd al zo geweest. Maar als er niets gebeurt, dan komt de sport uiterlijk in 2022, 2023 in de problemen. Ik zou het wel weten: alles moet helemaal op de kop. Herinnert iemand zich nog de laatste race in Abu Dhabi? Daar werd alleen in het achterveld ingehaald. Als we meer van dat soort races bieden, dan interesseert niemand zich over een tijdje meer voor de sport. We moeten veel meer show bieden.”

Ook de kosten zijn volgens hem de pan uit gerezen. “Teams geven 400, 500 miljoen uit om elke zondag twee auto’s op de grid te hebben: we zijn volkomen doorgeslagen. Met 80 tot 100 miljoen kunnen we dezelfde show bieden.”