Toyota komt deze week bij tests in Barcelona met een zeer ingrijpend herziene TF105 op de proppen. Toyota komt deze week bij tests in Barcelona met een volledige herziene TF105 op de baan. De wagen is dermate anders, dat bijna gesproken kan worden van een TF105B. ,,Er is een nieuwe bodemplaat, een nieuwe achterzijde, nieuwe remkoelers, een nieuwe neus, een nieuwe voorvleugel, nieuwe side-pods. Afgezien van de monocoque is alles anders'', zegt technisch-directeur Mike Gascoyne.

Toyota was het eerste team dat de nieuwe wagen voor 2005 lanceerde, begin januari in Barcelona. Het team kondigde toen al aan dat de wagen voor de start in Melbourne zou worden gewijzigd. Maar zo ingrijpend, dat is zelfs voor menig insider een verrassing. ,,We maken gewoon gebruik van de mogelijkheden die wij tot onze beschikking hebben'', stelt Gascoyne. ,,Er zijn meer teams die hun wagen aanpassen, maar waarschijnlijk niet zo ingrijpend als wij dat doen.''

Trulli klaagde onlangs over het feit dat de TF105 de achterbanden 'opvrat' bij lange runs. Dat moet nu – onder meer – zijn aangepakt.