Het aanhoudende gekissebis over de motorenhomologatie gaat een nieuwe fase in. De FIA heeft de teams opgedragen snel met voorstellen te komen die de opgelopen bochtensnelheden moeten indammen. Want het wordt volgens de FIA erg onveilig op de circuits. En dat betekent zo goed als zeker een door de FIA eenzijdig opgelegde wijziging van het motorenreglement, om veiligheidsredenen.


Omdat het gesteggel om de motorenhomologatie voor de komende jaren (overweging: kostenbesparing) maar geen einde neemt, gooit de getergde FIA het over een heel andere boeg; het altijd beladen thema veiligheid wordt van stal gehaald. Met het Concorde Verdrag in de hand (artikel 7.5) herinnert de FIA de teams er vandaag in een brief nog even fijntjes aan dat de autosportbond eenzijdig reglementswijzigingen mag opleggen, als er gevaarlijke situaties op de circuits dreigen te ontstaan.

En die zijn reeds ontstaan, zo heeft de FIA de teams vandaag in het schrijven laten weten. De bochtensnelheden zijn dit jaar sinds de inntroductie van de 2,4 liter V8-motoren de pan uitgerezen. De naar NASCAR overgestapte Juan Pablo Montoya uitte onlangs nog zijn bedenkingen over Copse Corner op Silverstone, waar nu ineens volgas doorheen kon worden geraasd, bij snelheden dik boven de 250 kilometer per uur.

De FIA wil nu dat de teams gezamenlijk (unaniem) met drie voorstellen komen die de bochtensnelheden moeten beperken. Uiteindelijk mag de technische werkgroep van de Formule 1 (waarin alle technisch-directeuren zitting hebben) het ‘ideale plan’ uit de drie voorstellen kiezen. Als er binnen 45 dagen géén voorstel van de technische werkgroep ligt op het kantoor van de internationale autosportfederatie in Parijs, zal de FIA zélf een plan van aanpak doordrukken. Dat al binnen drie maanden van kracht kan worden, zo staat in artikel 7.5 van het Concorde Verdrag te lezen. Dat FIA-plan kon wel eens de ‘engine freeze’ worden…

Wordt ongetwijfeld spoedig vervolgd.