Mercedes test vandaag in Barcelona met een nieuw uitlaatsysteem dat de Formule 1-auto’s een beter geluid moet geven. Voorlopig is het geen succes.

Mercedes kreeg vanmorgen op het circuit de Catalunya de lachers op zijn hand toen het de W05 naar buiten rolde. Het in overleg met de FIA en een speciaal team van akoestisch experts ontwikkelde uitlaatsysteem blinkt niet uit in raffinement.

Sterker, het lijkt erop dat Mercedes simpelweg een trompet achterop zijn uitlaat gemonteerd heeft. Journalisten ter plaatse spreken al van de ‘Vuvuzela-uitlaat’, naar het blaasinstrument dat tijdens het WK voetbal in Zuid-Afrika voor veel herrie op de tribunes zorgde.

Met die herrie valt het in Spanje ironisch genoeg nogal tegen. Sky Sports-verslaggeefster Rachel Brookes meldt dat er amper verschil te horen is tussen de gemodificeerde Mercedes en de overige auto’s, die met het oude uitlaatsysteem rijden. Inmiddels heeft Mercedes de trompetuitlaat weer verwijderd. Of het systeem daarmee definitief is afgeschoten blijft nog even afwachten.