Max Verstappen heeft Daniel Ricciardo volgens GP2-kampioen en Formule 1-analist Davide Valsecchi met zijn talent en resultaten tot een overstap naar Renault gedwongen. “Toen Max in Spanje bij Red Bull instapte, besefte ik dat Daniel daar klaar was.”

Verstappen maakte na slechts één seizoen en vier races de overstap van opleidingsrenstal Toro Rosso naar topteam Red Bull, met ingang van de Grote Prijs van Spanje van 2016. De rest is geschiedenis: de Nederlander won de race – ‘met enig fortuin’, aldus Valsecchi – maar heeft sindsdien meer en meer zijn stempel op Red Bull en de teamstrijd met Ricciardo gedrukt. Het gevolg, volgens Valsecchi: dat Ricciardo geen andere optie had dan vertrekken.

Ricciardo feliciteert Verstappen met zijn zege in Spanje 2016.

“Daniel wil bij Red Bull geen tweede rijder zijn”, vertelt Valsecchi FORMULE 1, waarbij hij aangeeft dat het zijn goede vriend Ricciardo ‘wel duidelijk is dat Verstappen de voorkeur krijgt binnen het team’. Dat Verstappen de Australiër eronder heeft, is niet als verrassing gekomen voor Valsecchi. “Vanaf het moment dat Max bij Red Bull instapte in Spanje, besefte ik dat Daniel daar klaar was.”

“Max sprong in een voor hem onbekende auto en zat in de kwalificatie meteen vlak achter Daniel: min of meer gelijkwaardig.” Volgens Valsecchi, thans vooral bekend als analist van Sky Sports Italia, ‘herkende je het talent van Max direct’. “En dat is groter dan dat van mijn vriend”, vervolgt hij, doelend op Ricciardo. “Ik wist dat Daniel eraan onderdoor zou gaan. Max is beter; ik begrijp waarom hij het dubbele of driedubbele salaris van Dan heeft gekregen.”

Valsecchi schrijft Ricciardo’s aanstaande overstap toe aan het eergevoel en de trots van de Aussie. “Dat waardeer ik in hem. Maar Daniel weet ook dat hij de komende jaren bij Renault niet om de wereldtitel zal strijden.”

In het nieuwste magazine van je FORMULE 1, nr. 15, lees je meer van Valsecchi over Verstappen, waaronder waarom hij denkt dat de Nederlander de enige is die Lewis Hamilton kan verslaan. “Max is in alles extreem. Extreem jong, extreem goed en extreem zelfverzekerd.” FORMULE 1 nr. 15 is nu in de winkel te koop of hier te bestellen.