Over een week kleurt Spa weer drie dagen lang oranje. De campings staan vol met Nederlandse fans van Max Verstappen. Hoewel de race in België plaatsvindt, kan Stoffel Vandoorne niet op zulke massale steun rekenen. Bij onze zuiderburen kijkt men anders naar de Formule 1, stelt Vandoorne.

Natuurlijk komen er veel fans voor Vandoorne naar Spa, alleen niet in de hoeveelheden zoals we die bij Verstappen zien. “Jullie zijn een beetje gek”, grapt Vandoorne over de Nederlandse fans in gesprek met FORMULE 1. Maar wel leuk gek, zo nuanceert hij.

“De aandacht voor Formule 1 is in Nederland heel anders”, meent Vandoorne. “In België is die over het algemeen nooit al te best geweest; Formule 1 was nooit een heel grote sport. Toen ik in de opstapklassen reed en als testcoureur bij McLaren kwam, steunde het zuidelijke deel van België (Wallonië, red.) me eigenlijk nog het meest. Nu is het meer uitgebalanceerd.”

Ook een aantal Vlaamse kranten volgt hem tegenwoordig intensief. “Maar wielrennen en voetbal zijn bij ons de belangrijkste sporten. Toch”, zo stelt Vandoorne, “is Formule 1 wat kijkcijfers betreft volgens mij nu wel de derde sport. En dat terwijl ik de enige Belg ben en we geen geweldige resultaten scoren. Succes helpt, het is dé sleutel om een sport te promoten.”

Vandoorne voelt veel steun van zijn fans. Natuurlijk heeft hij 26 augustus omcirkeld in de agenda, maar hij benadert het weekend niet anders. “Ik denk niet dat één specifieke race belangrijker is; alle races zijn belangrijk in het wereldkampioenschap. Maar het is wel een race waarbij het gevoel anders is. Je rijdt op je thuisbaan, je familie en vrienden zijn er, er is van de Belgische fans veel steun voor je. Het voelt alsof je in deze race iets extra’s kunt.”

In het nieuwste nummer van FORMULE 1, nr. 12, lees je een dubbelinterview met Max Verstappen én Stoffel Vandoorne. Zij geven daarin antwoord op vragen over zichzelf, Spa en elkaar. FORMULE 1 nr. 12 is nu in de winkel te koop of hier te bestellen.