KNAF Talent First-belofte Richard Verschoor maakt per direct deel uit van het juniorprogramma van Red Bull. Een week na de verrassende promotie van Max Verstappen naar Red Bull Racing volgt er dus opnieuw goed Red Bull-nieuws voor een Nederlands autosporttalent.

Verschoor maakte twee weken geleden tijdens zijn autosportdebuut in de eerste SMP F4 NEZ-ronde in Sochi zo’n indruk dat Red Bull meteen toesloeg.

De 15-jarige coureur uit Benschop reed zich twee weken geleden letterlijk in de kijker bij de Formule 1-teams toen hij zijn debuutrace in de autosport meteen op zijn naam schreef. Het Noord-Europese zonekampioenschap voor Formule 4 (SMP F4 NEZ), waaraan Verschoor deelneemt, opende zijn seizoen immers in het voorprogramma van de Grand Prix van Rusland in Sotsji. De pole en de eerste winst van Verschoor wekten meteen de belangstelling van Helmut Marko, baas van het juniorprogramma van Red Bull. Na afloop van de tweede race legde de Oostenrijker contact.

Na diverse verkennende gesprekken viel deze week de beslissing: Richard Verschoor racet dit seizoen verder als Red Bull-junior. De Nederlander is uitgelaten over de kans die hij van Red Bull krijgt. “Het was al geweldig dat ik in Sotsji een workshop van Max Verstappen kreeg, als onderdeel van het Nederlandse F4-pakket. Maar dat ik nu deel uitmaak van de Red Bull-familie, had ik niet durven dromen. Het is een prachtige kans: zo kan ik verder komen dan mij op mezelf zou lukken. Ik had er niet op gerekend, de weg naar de Formule 1 was niet eens de reden waarom ik ben gaan karten! Ik ben ermee begonnen omdat ik op die manier vaker met mijn vader kon optrekken. Die prepareerde de eerste twee jaar van mijn carrière mijn karts. Nu volgt hij mijn races op de voet en komt hij zo vaak mogelijk kijken.”

Het vrijwel directe Red Bull-juniorschap van Verschoor is een enorme opsteker voor de Nederlandse sectie in het SMP F4 NEZ. Die wordt verzorgd door MP Motorsport uit Westmaas. “Het bewijst dat we samen met de KNAF een goed platform hebben neergezet voor jong, aanstormend autosporttalent”, aldus Sander Dorsman, teammanager van MP Motorsport. “Onze teamfilosofie is altijd: je krijgt geen kansen, maar pakt ze. Dankzij de academy-structuur van het SMP F4 NEZ is de hele setup gelijk voor elke coureur, tot aan de bandenspanning aan toe. Zo krijgt iedereen gelijke kansen. Bovendien laten we de deelnemers op de juiste podia van zich spreken: je ziet waartoe het kan leiden als je in het voorprogramma van de Formule 1 schittert. Dit is een enorme motivatie voor Richards directe concurrenten in het SMP F4 NEZ, die nu zien welke kansen er voor het oprapen liggen. Maar eerlijk is eerlijk: dat het met Richard zó snel zou gaan, hadden ook wij niet verwacht.”

Verschoors uitverkiezing is ook een bevestiging van het succes van het talentenprogramma van de KNAF, vindt Maarten van Wesenbeeck, hoofd KNAF Academy. “Met KNAF Talent First bereiden we talenten goed voor op elke volgende stap. Ons opleidingstraject begint al in de karting, maar vervolgens is de stap van de karts naar de autosport erg moeilijk. Daarom bieden we ons F4-pakket compleet met een uitgebreide reeks workshops en trainingen aan, mentaal, fysiek en in de simulator. Richard kwam daardoor perfect voorbereid naar Sotsji, met de workshop van Verstappen als extra stimulans. En je ziet het resultaat! We zijn er nu helemaal van overtuigd dat het SMP F4 NEZ de ideale opstap is voor Nederlands talent in de autosport, vooral nu Richard de steun van Red Bull krijgt. Die gaat zijn carrière absoluut een positieve impuls geven.”

De nieuwe Red Bull-junior is al snel in Nederland aan het werk te zien, als het SMP F4 NEZ naar Zandvoort komt. Verschoor komt dit weekend in actie tijdens de Pinksterraces. Over twee weken is hij opnieuw op Zandvoort te vinden, dan tijdens de Racedagen Driven by Max Verstappen. “Daar zal Max dus niet de enige zijn die als Red Bull-coureur handtekeningen uitdeelt”, aldus een blije Verschoor. “Ik heb wel met de F4-auto op Zandvoort getest, maar er nog nooit geracet! Toch ben ik optimistisch, zeker nu ik als Red Bull-junior voor eigen publiek in actie kom, met alle vrienden en fans die komen kijken.”