Na een mooie inhaalrace is Max Verstappen als tweede geëindigd in de Grand Prix van de Verenigde Staten. De Nederlander knokte zich tijdens de race snel naar voren en kwam zo op podiumkoers te liggen. In de slotfase wist Verstappen een inhaalpoging van Lewis Hamilton af te slaan en zo haalde hij P2 binnen.

Door een problematische kwalificatie én een gridstraf begint Verstappen de Grand Prix vandaag als achttiende. De openingsronde op het Circuit of the Americas is er één vol incidenten, maar Verstappen weet uit de malheur te blijven. Bij de eerste doorkomst is hij dan ook al opgeklommen naar P9.

Verstappen, die op de soft-band aan de race begint, weet zich ook daarna snel naar voren te werken. Hij verschalkt de Force India’s en de Renaults en komt dan op P5 te rijden achter zijn teamgenoot.

Van P18 naar P2: Verstappen flikt het. Foto: Sutton.

Normaal gesproken zou Verstappen die vijfde plek vasthouden, maar hij krijgt een positie cadeau als teamgenoot Daniel Ricciardo stilvalt met technische problemen. Een eenzame fase volgt: Verstappen vindt geen aansluiting bij de top drie en heeft Vettel op afstand achter zich rijden. Positiewisselingen komen er pas bij de pitstops.

In ronde 23 maakt Verstappen zijn eerste en enige pitstop. Hij wisselt naar de supersoft en valt terug naar P5. Met een snelle outlap wint Verstappen precies genoeg tijd om voor Bottas terecht te komen, die een ronde later stopt. De Nederlander rijdt dan vierde, maar Vettel moet nog stoppen. Hij heeft dus virtueel een podiumplek in handen. Verstappen passeert Vettel even later buitenom – op de plek waar hij vorig jaar Räikkönen verschalkte – en klimt zo naar de derde positie.

Hamilton duikt in ronde 38 naar binnen voor een tweede stop, en zo schuift Verstappen ineens op naar positie twee. De Brit heeft verse banden en rijdt het gat naar Verstappen dicht. Met nog drie ronden te gaan doet Hamilton een inhaalpoging buitenom, maar Verstappen weet de aanval af te slaan en finisht zodoende als tweede. Hij bekroont zijn inhaalrace daarmee met een mooi podium. Het publiek ziet dat ook en verkiest de Nederlander tot driver of the day.