*

Verstappen eindigt bovenaan in Bakoe in VT1

Daan de Geus

Daan de Geus

23 juni 2017 12:34

Verstappen eindigt bovenaan in Bakoe in VT1
Racepictures

Max Verstappen was de snelste man op de baan in de eerste vrije training voor de Grand Prix van Azerbeidzjan. De Nederlander was in Bakoe teamgenoot Daniel Ricciardo te snel af.

Met een tijd van uiteindelijk 1:44.410 trapte Verstappen het raceweekend op het Baku City Circuit zo lekker af. Hij was vier tienden sneller dan Ricciardo, terwijl Ferrari’s Sebastian Vettel derde was op een halve seconde.

Verstappen begon de sessie anderhalf uur daarvoor nog rustig, met het nodige meetwerk met een aero rack op zijn Red Bull RB13. Hij hield het in het begin bij een installatierondje, en daarna nog een, alvorens zich vervolgens op een setje mediums voor het eerst op rondetijden te richten.

Terwijl de mannen vooraan toen op softs bezig waren, zat Verstappen er op zijn hardere schoeisel toch prima bij met een derde tijd, een 1:48.004. Verstappen zakte daarna wel weer wat terug, maar pakte na ruim een halfuur trainen de tweede plek, op dat moment 0.284 seconde achter Lewis Hamilton.

Na een korte onderbreking – onder meer om het eerste setje banden conform procedure terug te geven aan Pirelli – ging Verstappen met nog 39 minuten te gaan met een setje supersofts naar buiten. Hij was de eerste van de mannen vooraan die een tijd reed op die compound, en dat was gelijk de eerste tijd.

Verstappen klokte een 1:45.409 en verbeterde die daarna nog een paar keer. Naar 1:44.762 en 1:44.410. Hij schoot na dat vliegende rondje wel even licht blokkerend rechtdoor in bocht één, maar was zeker niet de enige die dat daar deed, zoals wel meer coureurs met de (lage) grip worstelden.

Het bleef hoe dan ook zonder gevolgen voor de Nederlander. Na een volgende onderbreking, voor een rode vlag na de crash van Sergio Pérez, kwam Verstappen de baan niet meer op. Zijn snelste tijd bleef wel staan. Opvallend is wel dat Vettel zijn snelste tijd, de derde, op 0.5 van Verstappen, op softs reed.