Max Verstappen heeft op het Autódromo Hermanos Rodriguez beslag gelegd op de tweede startplaats. Hij zette in op één plekje hoger, maar zag in de slotfase Sebastian Vettel langszij komen.

Verstappen opent zijn jacht op poleposition met een run op de superzachte banden in Q1. Daarmee noteert hij in eerste instantie de derde tijd, op een tiende van de Mercedes-jongens, maar die rijden hun tijden op de ultrazachte banden. Verstappen weet dat hij met zijn ene run voldoende heeft gedaan om door te dringen tot Q2 en blijft verder binnen.

In het tweede kwalificatiedeel meldt Verstappen zich net als zijn concurrenten op de ultrasofts op het asfalt. Daarop zet hij de achterstand van één tiende in Q1 om in een voorsprong van drie tienden van een seconde in Q2 ten opzichte van Sebastian Vettel.

Een tweede run levert niet het gewenste resultaat op. Verstappen doet daarin zijn beklag over het feit dat de banden niet voldoende opgewarmd kunnen worden voor één getimede ronde.

En dus kiest Verstappen in de afsluitende twaalf minuten van de kwalificatie voor twee opwarmronden per run. Die eerste run levert hem opnieuw een tijd in de 1:16.5 op, waarmee hij Sebastian Vettel en Lewis Hamilton opnieuw op afstand houdt.

In zijn tweede run verliest Verstappen al tijd in de eerste sector van de baan, die voornamelijk uit het lange rechte stuk bestaat. “Ik verloor veel tijd op startfinish”, klinkt het over zijn boordradio, waarop het team antwoordt dat dit waarschijnlijk met de wind te maken heeft gehad. Verstappen weet de verloren tijd daarna niet meer goed te maken, terwijl Sebastian Vettel er wel een dijk van een ronde uit weet te persen die goed genoeg is voor P1.

Verstappen is direct na de kwalificatie overigens nog niet zeker van zijn tweede startplaats. Er loopt een onderzoek tegen hem, vanwege het mogelijk ophouden van Valltteri Bottas tijdens een snelle ronde van de Fin.