Op de vrijdagochtend in Brazilië rijdt Max Verstappen alweer zijn derde vrije training in dienst van Toro Rosso. Een beetje regen zou daarbij best leerzaam zijn, vindt hij.

“Ik heb in de simulator wat rondjes gereden op het circuit, en het ziet er interessant uit”, meent Verstappen. “Ze zeggen dat er in São Paulo rond deze tijd van het jaar altijd een grote kans is op regen, en eerlijk gezegd zou ik best blij zijn als het op vrijdagochtend regent. Ik heb namelijk nog nooit onder natte omstandigheden gereden met deze auto, en het zou een leerzame ervaring zijn.”

Voorlopig verloopt Verstappens kennismaking met de Formule 1 voorspoedig, vindt de jonge coureur zelf. “Ik heb nu twee trainingen gereden, en mijn zelfvertrouwen neemt iedere ronde toe.” Voorzichtigheid blijft echter geboden: “Ik moet altijd in mijn achterhoofd houden dat ik in de auto van Jean-Éric rijd, waardoor ik dus niet helemaal tot het gaatje kan gaan. Ik moet hem nog wel een auto terug kunnen geven!” Het meest heeft Verstappen nog te leren op het gebied van de banden. “Ik had me niet gerealiseerd hoe lastig dat zou zijn.”

Vergne en Kvyat

Als Jean-Éric Vergne zijn auto vrijdagmiddag terugkrijgt van Verstappen, kan hij een volgens zijn eigen mening bijzonder circuit op. “Het gaat vaak regenen, precies als de auto’s op de grid staan! Het hobbelige asfalt en het ontwerp van de baan maken hem behoorlijk vermoeiend. We rijden ook tegen de klok in, maar door het relatieve gebrek aan downforce dit jaar zal het niet heel zwaar voor onze nek zijn.”

Daniil Kvyat’s enige ervaring in Interlagos komt uit de vrije training die hij er vorig jaar reed, met als resultaat een plek in de top tien. “Dat was behoorlijk goed op dat moment, maar nu kijk ik er naar uit het hele raceweekend te rijden”, aldus Kvyat. “Het is maar een kort rondje, dus je kunt amper op adem komen. Ze hebben de boel dit jaar opnieuw geasfalteerd, maar ik heb hier alleen nog maar in de regen gereden dus ik weet niet hoeveel verschil dat maakt.”