Max Verstappen heeft in de derde vrije training op de Red Bull RIng de vijfde tijd genoteerd. Daarmee bleef hij zijn teamgenoot voor, maar moest hij beide Ferrari’s en Mercedessen voor zich dulden.

Waar het meer regel is dan uitzondering dat we Verstappen pas wat later in de sessie in actie zien, is het de Nederlander die in de derde vrije training als één van de eersten een tijd noteert. Hij doet dat direct op de ultrazachte band en schiet naar de snelste tijd, iets vóór zijn teamgenoot Daniel Ricciardo. Hij scherpt die tijd later in diezelfde run nog aan tot een 1:06.015.

Het is een tijd die als snelste tijd blijft staan tot het moment dat de Ferrari’s en Mercedessen er goed voor gaan zitten, waarbij enkel Kimi Räikkönen niet sneller is dan de Nederlander.

Met nog een halfuur te gaan meldt Verstappen zich ten tweeden male op het asfalt, voor een wat langere run, wederom op de ultrasofts. “Je tempo is goed en je bandenmanagement is top”, klinkt het bemoedigend over de boordradio van de Nederlander. De Nederlander is inmiddels wel teruggezakt naar P5, omdat Räikkönen in de Ferrari orde op zaken heeft gesteld.

In de slotminuten gaat Verstappen echter nog een laatste keer naar buiten om er net als de meeste anderen nog maar eens een kwalificatierun uit te persen. De Nederlanders is echter niet tevreden met de auto: “Ik weet niet wat jullie hebben gedaan, maar ik heb veel meer onderstuur”, doet Verstappen zijn beklag. “Toch hebben we niets aan de auto veranderd”, pareert zijn engineer.

Ondanks een naar zijn eigen gevoel wat minder stabiele RB13, verbetert Verstappen zijn oorspronkelijk snelste tijd naar een 1:05.784, waarmee hij ook aan het eind van de sessie vasthoudt aan de vijfde tijd. Hij blijft daarmee zijn teamgenoot Daniel Ricciardo nopt voor.