Neutraal. Zo omschrijft Max Verstappen zijn verwachtingen voor volgend jaar. Als het aankomt op de nieuwe Honda-motor is de Red Bull-coureur optimistisch, maar hij wil nog niet te hoog van de toren blazen.

Wordt de samenwerking tussen Red Bull en Honda een succes? © Sutton Images.

In Japan wordt keihard gewerkt aan de motor die de Red Bull volgend jaar gaat aandrijven. Tenminste, dat is de indruk die Max Verstappen wekt in gesprek met Ziggo Sport. “De motor voor volgend jaar is een compleet nieuwe. Hij staat al een tijdje op de testbank, het is even afwachten. Ik denk dat het vermogen wel goed zit ten opzichte van wat nu hebben. Het is absoluut een stuk beter.”

Toch tempert de jonge Nederlander direct de verwachtingen voor 2019. “Ik verwacht dat we aan het begin van het seizoen niet meteen zullen meedoen om het kampioenschap. Als we net wat beter erop kunnen zitten en dan gewoon een seizoen draaien zoals Lewis Hamilton het heeft gehad, gewoon heel constant, dan is dat al sowieso een stuk beter voor het kampioenschap. Dan hoef je niet per se de allerbeste auto te hebben.”

Het partnerschap tussen Red Bull en Honda hoeft bovendien niet direct de toon te zetten. “Het is hopelijk een langdurige samenwerking. En ik verwacht ook niet meteen dat het allemaal vlekkeloos loopt. Maar, ik zal altijd scherp zijn. Je moet ook in het project geloven en niet meteen ongeduldig zijn. Mijn verwachtingen zijn gewoon nog even neutraal.”

Verstappen valt stil tijdens de Grand Prix van Hongarije, vanwege een kapotte Renault-motor. © Sutton Images.

Geduld had de jonge Nederlander niet meer met Renault. “Op een gegeven moment, na vier jaar, ben je er gewoon klaar mee. Het zit gewoon niet mee, loopt niet, en dan heb je soms wel even een uitbarsting. Alleen ik denk dat dat bij Honda wel even anders zit. Aan de wagen van Red Bull zal het volgens Verstappen in ieder geval niet liggen. “De auto is echt goed. Op sommige circuits komt dat nog net wat beter tot zijn recht dan op anderen, maar over het algemeen is onze auto wel echt goed.”

Lees ook: Een ordinaire vechtscheiding: hoe het huwelijk tussen Red Bull en Renault ten einde kwam

Of hij klaar is voor het nieuwe seizoen maakt daarbij niet uit. “Ik denk niet dat je er wel of niet klaar voor bent. Je moet gewoon het juiste materiaal hebben. Kijk, Lewis was in zijn eerste jaar er ook klaar voor, puur omdat hij een hele goede auto had. Maar hij heeft nu ook minder druk. Hij heeft een hele goede auto en zijn teamgenoot komt er sowieso niet aan. Je hele team draait om jou, dat is een stuk makkelijker. Hoe beter je auto is, hoe makkelijker het is.”

Met het testen van de banden voor 2019 zitten de eerste voorbereidingen voor het nieuwe jaar er al op. © Sutton Images.