*

Vettel: ‘Ik kan met de druk omgaan’

Daan de Geus

Daan de Geus

27 september 2018 10:20

Vettel: ‘Ik kan met de druk omgaan’

Bezwijkt Sebastian Vettel in deze beslissende fase van de titelstrijd onder de druk? Het is een vraag die de laatste weken vaak is gesteld, maar volgens de Ferrari-coureur laat hij zijn hoofd niet op hol brengen.

Dat verklaart de Duitser in gesprek met Auto Bild. “Natuurlijk voel ik druk, maar de meeste druk komt van mezelf”, vertelt Vettel, die zegt dat die druk vooral voortkomt uit ‘weten wat je kan’. “En als je dan minder presteert dan dat, ben je natuurlijk niet tevreden.”

Met nog zes races te gaan dit seizoen kijkt Vettel tegen veertig punten achterstand op WK-leider Lewis Hamilton aan. Tot zijn eigen thuisrace in Duitsland, ging Vettel nog aan kop in het kampioenschap, maar op Hockenheim verspeelde hij zowel de leiding in de race als in de titelstrijd door te crashen.

De kostbare uitvalbeurt kwam Vettel op veel kritiek te staan, maar hij zegt er niet veel van te hebben meegekregen. “Ik lees in mijn vrije tijd niet veel over Formule 1, meer over voetbal. Publieke kritiek raakt me echter sowieso niet, en in het algemeen geldt daar toch voor dat je nooit zo goed bent als ze zeggen, maar ook niet zo slecht.”

Dat Vettel zijn gevoel voor humor ook nog niet verloren is, blijkt wel uit zijn antwoord op de vraag of hij misschien baat heeft bij de hulp van een sportpsycholoog, zoals Romain Grosjean en Nico Rosberg die wel hebben gebruikt: “Ik ben toch niet te helpen!”, lacht hij.

Serieuzer geeft Vettel aan het gebruik van een mental coach of iets soortgelijks een interessante gedachte te vinden. “Ik ben alleen nog niemand tegengekomen waarvan ik denk dat ie me kan helpen. Ik moet ook zeggen dat ik me er niet heel erg in verdiept heb, maar het is ook niet zo dat ik blind ben voor dit thema.”

Vettel zegt echter zelf ‘dingen te hebben ontwikkeld die voor mij werken’. “En ik heb genoeg zelfdiscipline.” Of hij nu de spanning er steeds meer op staat in het WK ook nog wel eens met zweethandjes in de auto stapt, wil Auto Bild nog weten? “Nee, want ik heb handschoenen aan. Die worden soms wel wat zweterig, maar nooit echt nat.”

Lees meer over

Ferrari Vettel