Sebastian Vettel heeft twee Michael Schumachers ontmoet, vertelt hij. Als kind ontmoette hij zijn jeugdheld, die als een god voor hem was. Als volwassene ontmoette hij de collega-coureur ‘zoals hij echt is’. In welke vorm dan ook was Schumacher echter ‘een geweldige inspiratie’ voor Vettel.

Ferrari-coureur Vettel vertelt in interview met de Italiaanse Gazzetta dello Sport desgevraagd dat het breken van de records van Schumacher – zeven wereldtitels en 91 zeges – geen doel an sich voor hem is. “Zo denk ik er althans niet over. Ik zie het niet als iets dat ik moet bereiken. Michael was voor mij een geweldige inspiratie, al denk ik dus niet aan zijn records.”

Toch is er wel een punt waarop Vettel zijn landgenoot wil evenaren, erkent hij. “Ik wil in navolging van Michael wereldkampioen worden met Ferrari”, zegt hij, refererend aan Schumachers vijf titels voor de Scuderia. Vettel zelf werd al vier keer kampioen met Red Bull, maar heeft sinds zijn overstap naar Ferrari in 2015 nog geen vijfde titel weten te pakken.

Schumacher en Vettel hadden een goede relatie. Vettel zei al eens Schumachers advies te missen. Schumacher raakte eind 2013 zwaargewond bij een ski-ongeval.

Behalve dat hij in zekere zin in Schumachers voetsporen volgt door zijn komst naar Ferrari, koestert Vettel sowieso goede herinneringen aan zijn persoonlijke relatie met de illustere Duitser. “Ik heb in zekere zin twee Schumachers leren kennen”, vertelt Vettel. “Toen ik hem voor het eerst ontmoette, was ik nog een kind. Hij als een god voor me. Hij was de grote kampioen.”

“Toen ik hem later meemaakte toen ikzelf ook volwassen was, ontmoette ik de mens Schumacher zoals hij werkelijk is.” Volgens Vettel was Schumacher altijd nuchter, rustig en nooit boos – en altijd zichzelf. “Of hij nou in een kart zat, we samen aan de Race of Champions meededen (welke Vettel en Schumacher zes keer samen wonnen, red.) of bij een Grand Prix waren, bij Michael had je altijd de indruk dat hij alles volledig onder controle had.”