Het was hun droombaan, en dat ís het nog steeds: sinds hun aanstelling als Viaplay’s commentaar-duo is er heel wat op Nelson Valkenburg en Melroy Heemskerk afgekomen, maar ze genieten met volle teugen van hun nieuwe bestaan. “Je voelt je steeds meer op je plek.”

Het is iets minder dan een jaar geleden dat Valkenburg en Heemskerk door Viaplay werden gevraagd of ze er interesse hadden: het commentaarduo worden van de nieuwe Nederlandse Formule 1-zendgemachtigde. Lang hoefden ze er niet over na te denken. Maar, erkent Valkenburg: “Het begint eigenlijk nu pas normaal te worden.”

In een uitgebreid interview, te lezen in de Dutch GP Special van FORMULE 1 Magazine, vertellen Valkenburg en Heemskerk uitgebreid over hoe ze elkaar hebben leren kennen, de rode draad in hun leven die Zandvoort heet, hun werk voor Viaplay en natuurlijk alles wat er is gebeurd nadat ze in september 2021 ‘ja’ zeiden om de commentaarklus aan te gaan.

“Ik heb echt het idee dat er sinds de Grand Prix van Spanje een flow begint te komen, dat ik gewoon mijn ‘werk’ aan het doen ben”, zegt Valkenburg. Daarvoor was het nog wat zoeken. “Er komt ook veel op je af. Je moet enorm schakelen en jezelf ook een beetje afschermen voor wat er om je heen gebeurt. Want je wordt helemaal gek als je daarmee bezig gaat.”

Niet meer anoniem

Wat er op ze af is gekomen, is ook niet mals. Na de aankondiging van Viaplay, gingen er stemmen op – tot aan een petitie aan toe – dat de nieuwe rechtenhouder vast had moeten houden aan Olav Mol als commentator. Op social media ging het ‘los’. Tijdens de eerste races van 2022 ook nog. Het Viaplay-duo werd zelfs bedreigd. Wat niet hielp, is dat Viaplay’s streamingdienst technische problemen had.

De kritiek op het commentaar werd samen met die op de technische issues op social media allemaal onder één hashtag gespuid, maar Valkenburg heeft het altijd wel kunnen scheiden – en tegenwoordig, uit tunen. “Ik kijk nergens meer naar. In november, december toen alles bekend werd, had ik echt een paar dagen nodig. Ik heb snel besloten dat ik er niet op die manier mee bezig wilde zijn.”

“Doe je dat wel, dan ben je met verkeerde dingen bezig en word je ongelukkig. Er zijn dingen waar we wél en waar we niet iets aan kunnen doen. En ons werk zo goed mogelijk doen, valt in de wél-categorie. Over de rest hebben we geen controle.” Tussendoor was wel iets tot Valkenburg – die zijn werk hiervoor in relatieve anonimiteit deed – doorgedrongen: “Zo voelt het dus om niet anoniem te zijn.”
(tekst loopt door onder de foto)

Melroy Heemskerk en Nelson Valkenburg. Foto: Peter van Egmond.

Finetunen

Voor Heemskerk, ook in ons gesprek de nuchterheid zelve, was het allemaal iets makkelijker, zegt hij zelf. “Ik heb geen social media, dan filter je vanzelf al heel veel weg, haha. Dat maakte het leven voor mij toen wel meer ontspannen. Ik merkte bij Nelson en Stéphane (Kox, Viaplay’s pitreporter) wel dat er veel op hen afkwam.”

Heemskerk maakt zich ook ‘sowieso niet zo snel druk om dat soort dingen’. “Het belangrijkste is dat de mensen met wie ik werk, tevreden zijn.” Natuurlijk: er wordt wel altijd naar meer en beter gestreefd. “Wijzelf en Viaplay komen ook met dingetjes: ‘Let een beetje op dit of dat’. Dat is goed, je moet jezelf blijven ontwikkelen.”

Valkenburg: “We krijgen support om ons scherp te houden. Om de puntjes op de ‘i’ te zetten en het leuk te houden. Want je moet ook zorgen dat dit wel de mooiste baan is die er is.” Vandaar dat Viaplay een vinger aan de pols houdt, ook op social media. “Als je ziet dat er een bepaalde tendens is, kun je daar van leren. Je moet mensen ook niet negeren. Viaplay filtert dat, kijkt wat nodig is om te finetunen.”

Het roept toch de vraag op, met alles van het laatste jaar in ogenschouw: is dit nog steeds de droombaan waar ze toen ja op hebben gezegd? Heemskerk twijfelt geen seconde: “Absoluut, absoluut.” Valkenburg: “Meer en meer. Omdat je je steeds meer op je plek voelt. Uiteindelijk is racen het mooiste wat er is en dan staan wij hier samen, als goede vrienden. Wat wil je dan nog meer?”

In de Dutch GP Special van FORMULE 1 Magazine lees je het volledige interview met Viaplay-commentatoren Nelson Valkenburg en Melroy Heemskerk. De Dutch GP Special ligt nu in de winkel of is hier te bestellen – met gratis verzending binnen Nederland!