Voor Kimi Raikkonen is de opdracht voor de Grand Prix van Engeland komende zondag simpel. Winnen. Want anders wordt de voorsprong van Fernando Alonso, afgelopen zondag nog de sterkste op Magny-Cours, in de WK-tussenstand te groot.De Spanjaard heeft 69 punten, Raikkonen heeft er 45.


Opmerkelijk. Renault kruipt al voor aanvang van het weekend op Silverstone opzichtig in de rol van de underdog. De Régie bezweert niet te rekenen op een nieuwe zege. ,,Daar doen we het meestal niet zo goed’’, laat Alonso optekenen in de officiële pers-teampreview voor Engeland. ,,Laten we maar gewoon ons best doen en hopen op een podium.’’

Bij Renault moeten ze afgelopen weekend, ondanks het machtsvertoon van Alonso in Frankrijk, toch geschrokken zijn van de kracht van Raikkonen en McLaren. De Fin moest na een opgeblazen motor in de vrije training van vrijdag tien plaatsen naar achteren op de startopstelling. Met bomvolle tanks kwalificeerde de Fin zich zeer knap als derde, wat inhield dat hij als dertiende aan de race moest beginnen. Raikkonen presteerde het desondanks op te stomen tot aan de tweede plaats, wel achter Alonso, maar voor Michael Schumacher.

De Duitser zal stiekem hopen op ouderwets Brits hondenweer op Silverstone. Want hij weet dat hij bij regen dé kans heeft de zege (het zou zijn 86ste zijn) naar zich toe te trekken. Onder droge omstandigheden is de Ferrari normaal gesproken niet snel genoeg voor de hoogste trede op het podium. Dat bleek ook in Frankrijk, waar Schumacher als derde eindigde, bijna op een ronde gezet door Alonso.

De Britse fans hopen vanzelfsprekend dat Jenson Button zijn goede vorm van Magny-Cours kan voortzetten. In Frankrijk scoorde de coureur, na alle ellende eerder dit seizoen, zijn eerste vijf punten aan de hand van een keurige vierde plaats. Button zal stiekem hopen op een podium, evenals zijn teamgenoot takuam sato die wat recht te zetten heeft.

Rekenen op een podium, dat doen ze bij Williams voorlopig even niet. Na de fraaie resultaten in de Grand Prix’ van Monaco en Europa (twee tweede plaatsen van Heidfeld, een derde van Webber en een pole van de Duitser op de Nürburgring) is het team ver weggezakt, met als dieptepunt de race in Magny-Cours. Frank Williams zou er veel voor over hebben de klok terug te zetten naar 26 jaar geleden. In 1979 boekte de Zwitser Clay Regazzoni op Silverstone de eerste Grand Prix-zege van Williams. Ook in 1980 (Alan Jones, Brands Hatch), 1986 (Nigel Mansell, Brands Hatch), 1987 (Mansell, Silverstone), 1991 (Mansell), 1992 (Mansell), 1993 (Alain Prost), 1994 (Damon Hill), 1996 (Jacques Villeneuve) en 1997 (Villeneuve, allemaal Silverstone) was Williams de beste in Engeland. Een indrukwekkende lijst, waarop voorlopig even geen vervolg lijkt te komen.