Hoewel hij een contract heeft, wil Jenson Button volgend jaar niet voor Williams rijden. Maar hoe staat teameigenaar Frank Williams daar tegenover? Onze medewerker Adam Cooper ging op onderzoek uit. Hoe staat de situatie met Jenson ervoor?

Williams: ,,We hebben een bindend en helder contract, zonder uitstapclausule. Het is niet al te gecompliceerd en daardoor redelijk simpel te begrijpen. De betekenis van het woord verplichting moet echter wat nauwer genomen worden. Als je eenmaal je woord gegeven hebt, zou je je woord moeten houden. Ik denk dat hij beter geadviseerd moet worden. Maar hij is nog jong.”

,,Ik geef toe dat het team waarvoor hij momenteel het goed doet, maar met de introductie van de nieuwe (V8-)motoren volgend jaar zal de rangorde wel wat door elkaar gegooid worden. We zijn een sterk team, met een sterk verleden. Op het moment staan we er niet zo goed voor, maar de toekomst ziet er goed uit.”

,,We hebben evenals de andere teams in de paddock de juiste middelen tot onze beschikking en ik overdrijf niet als ik zeg dat we terugkomen. Jenson moet ons daarbij helpen. Wij als Brits team kijken uit naar de samenwerking met een Britse coureur. Het zal erg leuk zijn om dat weer eens mee te maken. We hebben hem in 2000 naar de Formule 1 gehaald en we zien uit naar zijn terugkomst. We hebben immers wettelijk ook het recht om dat te verwachten.”

Jenson zelf zegt dat hij bij BAR wil blijven en dat hij er alles aan zal doen om onder het contract met Williams uit te komen. Wat denk je daarvan?

Williams: ,,Wij willen hoe dan ook dat hij voor ons gaat rijden. Hij maakt onderdeel uit van onze plannen en veel van onze sponsorovereenkomsten juist zijn gesloten door zijn komst. Dat hebben we beloofd.”

,,Als ik nu tegen Jenson zeg: ‘Ja, is goed, geen probleem, ga je gang’, dan zullen ook andere coureurs en teams met hun sponsorcontracten zo gaan denken (‘Ik ben van gedachte veranderd. Sorry, maar ik zie het niet meer zitten. Ik kom niet.’). En dat kunnen we absoluut niet hebben. Met name in de Formule 1 moet er wet en orde zijn.”

Was je verrast dat Jenson je wilde spreken?

Williams: ,,We hebben elkaar nog niet gesproken. Ik wilde met hem afspreken en dat vond hij goed. Ik wacht echter nog op een telefoontje met de plaats en tijd. Hij heeft me vluchtig gesproken aan de telefoon. Verbaasd was ik niet, omdat ik er al veel over had gelezen in de pers.”

Hij moet veranderen?

Williams: ,,Geen commentaar, maar hij is nog jong.”

Er wordt gezegd dat dit enkel een manier is om uit te vinden hoeveel BAR wil betalen voor het contract van Jenson…

Williams: ,,Jenson is absoluut en in hoofdletters, NIET TE KOOP. We zijn een serieus raceteam en we hebben hem nodig.”

Gaat het om een éénjarige overeenkomst?

Williams: ,,Nee, voor meerdere jaren. Ik wil de details van zijn contract echter niet bespreken.”

Is het een probleem dat hij niet voor je wil rijden?

Williams: ,,Uiteraard is dat een probleem. Hij maakt deel uit van onze plannen en onze plannen zijn uitgebreid aan onze commerciële partners getoond. Wij moeten dus ons woord houden. Het is een soort van kettingreactie.”

Dus zelfs al hij het absoluut niet wil, zal je hem laten rijden?

Williams: ,,We moeten hem op andere gedachte zetten. Zeven maanden geleden was hij vastbesloten om hierheen te komen en dat is nu compleet anders. Ik geef toe dat we het niet al te best doen, maar we komen terug. We komen altijd terug.”

Hij zegt dat het verlies van fabrieksmotoren een probleem is. Wat ga je daaraan doen?

Williams: ,,Hij kent onze toekomstplannen waarschijnlijk beter dan ik. Heb geduld.”

Hij vertelde dat hij naar de rechtbank gaat om dit te vechten. Ben je er klaar voor om in de verdediging te gaan?

Williams: ,,Hij heeft alle recht om dat te doen en wij zullen onze belangen verdedigen.”

Desalniettemin is het een zooitje, nietwaar?

Williams: ,,Helaas wel. De Formule 1 heeft dit niet nodig.”

Is Jenson echt zo goed?

Williams: ,,Dat moet haast wel, gezien de heisa die hij veroorzaakt heeft. We zullen tot het bittere eind voor hem vechten. Maar je weet dat eigenlijk pas als iemand een seizoen of twee voor je gereden heeft.”

Wat vind je van het Davidson-aanbod?

Williams: ,,Ik las het in de kranten. Het is echter niet meer dan een artikel en het is absoluut niet onze bedoeling om hier ons slaatje uit te slaan.”

Jenson kon zich niet voorstellen dat je een coureur in je team wil hebben die niet voor je wil rijden?

Williams: ,,Dat hoopt hij…”

Wanneer begint hij met testen?

Williams: ,,Als zijn contract met BAR afloopt. Eind oktober of 1 januari.”

Volgens hem is het geen bindend contract. Waarom denkt hij dat?

Williams: ,,Geen idee, maar dat is waarom advocaten zoveel geld verdienen!”

Je hebt Webber en Button als een dreamteam betiteld en het is iets waar je al jaren voor vecht…

Williams: ,,Je kan niet elk jaar je favoriete coureurs in je team hebben, omdat ze vaak nog een contract hebben met een ander team als je een plaatsje vrij hebt. Het heeft even geduurd voor Jenson beschikbaar kwam.”

Hoe hoog sla je Jenson aan?

Williams: ,,Hij behoort naar mijn idee tot de topdrie.”

Dus zelfs een heleboel geld verandert je niet van gedachte?

Williams: ,,Nee.”

De motor lijkt erg belangrijk voor Jenson. Kan je vertellen of je al een beslissing hebt genomen voor komend jaar?

Williams: ,,We tekenen waarschijnlijk zeer binnenkort een contract. Met de introductie van de nieuwe motoren kan zoals eerder gezegd alles veranderen. Het heeft jaren geduurd om de motoren naar dit niveau te ontwikkelen. “

Kan je bevestigen dat de samenwerking met BMW voorbij is?

Williams: ,,Dat kan ik niet helemaal uitsluiten. Ze willen dat we nog een jaar blijven en hebben ons een aanbod gedaan voor volgend jaar.”

Wat is er anders aan de situatie met Alesi, die jij onder contract had maar naar Ferrari ging?

Williams: ,,Jenson is een totaal ander persoon. Jean was lastig in de hand te houden. En dat maakte hem briljant.”

Is de Cosworth-motor een optie voor volgend jaar?

Williams: ,,Geen commentaar.”

Jenson vervangt volgend jaar dus Nick Heifeld?

Williams: ,,Geen commentaar.”

PPB