Het is een speciaal weekend voor Jacques Villeneuve in Canada. De vanwege zijn matige prestaties onder vuur liggende Canadees komt immers voor zijn eigen publiek in actie, op het circuit dat vernoemd is naar z’n vader. Omdat hij nu nog meer in de belangstelling staat dan anders, stond hij op een persconferentie de pers te woord.


Jacques, wat maakt deze race zo anders voor jou?

,,Dit is mijn thuis, hier kom ik vandaan. Dat maakt deze race heel bijzonder voor me."

Komen de huidige prestaties overeen met de verwachtingen?

,,Absoluut niet. Vorig seizoen was Sauber erg competitief en wisten ze tijdens het seizoen veel vooruitgang te boeken. Nu lukt dat niet, ik denk dat het iets met de banden te maken heeft. Toen we met de oude auto op Michelins reden, ging het boven verwachting goed. Daarom was de verbazing groot toen deze vooruitgang compleet was verdwenen vanaf het moment dat we met de nieuwe auto gingen testen. Het is niet zo dat er niet op te rijden valt, maar het gaat niet hard genoeg."

Er zijn dit seizoen veel nieuwe regels, zijn deze qua strategie en veiligheid beter dan vorig jaar?

,,Ik denk het wel, want er zijn dit seizoen toch wel races met meer spanning. Ik zie ook totaal niet in waarom de regels na een race met problemen niet meer veilig zouden zijn. Kimi had dezelfde problemen vorig seizoen ook kunnen krijgen. Volgens mij hebben de veranderingen maar weinig invloed op de mate van veiligheid."

Ben je blij dat de kwalificatie weer gewoon op zaterdag is?

,,Ik was niet blij met de kwalificatie op zondag, al was het wel goed dat we op zaterdag met weinig benzine konden rijden. Nu rijdt niemand meer met weinig benzine, alles is verschillend en daarom weet je niet wie er echt snel is en wie niet. De kwalificatie is teveel onderdeel van de race geworden en daar ben ik geen fan van."

Hoe anders voel je je vandaag als je dat vergelijkt met je laatste race hier?

,,Ik voel me een stuk beter, de laatste twee seizoenen bij BAR waren een echte hel. Het kwam niet door het team of de leden daarvan, het kwam allemaal door een persoon. Iemand die op een missie was om me zoveel mogelijk dwars te zitten. Dat was erg zwaar voor me, nu heb ik daar gelukkig allemaal geen last meer van."

Peter Sauber heeft de laatste tijd wat dingen over je snelheid gezegd, wat vind je daarvan?

,,Ik wil daar niet op reageren, van dat soort dingen zakt de moed me in de schoenen en het heeft alleen maar negatieve invloed op het racen. Ik besteed er niet teveel aandacht aan en beschouw het maar als humor. Het is beter om dit soort zaken onderling op te lossen en het niet in de publiciteit te brengen. Omdat dit op straat komt te liggen heeft het een negatief effect op het hele team."

Hoe heb je de laatste Canadese GP, waar je niet bij aanwezig was, beleefd?

,,Het was goed om een tijdje niet met racen bezig te zijn, maar het deed me pijn om hier niet te racen. Het is hier altijd speciaal vanwege de atmosfeer, de mensen en de fans. Ik vond het echt jammer dat ik er vorig jaar niet bij was."

Ben je al wat meer op je gemak bij Sauber of is er nog steeds druk?

,,Natuurlijk is de druk er. In Imola ging het goed en in Monaco ging het zeker niet slecht, maar we zijn de langzaamste wagen op Michelin-banden. Dat is niet goed en afgezien van wat kleine dingen kunnen we wat dat betreft niet veel aan de auto veranderen. Daar moeten we het mee doen, dus moet ik er maar het beste van zien te maken."

Je wordt steeds ouder, hoelang ga je nog door?

,,Het grote voordeel is dat ik steeds meer ervaring op doe. Je moet dit werk blijven doen zolang je hongerig bent en er plezier aan beleefd. Racen is niet alleen gas geven, maar ook dingen veranderen om nog sneller te gaan. Dat is leuk, maar dan is er wel een budget nodig. Dat hebben we nu niet, dus slagen we er niet in om de auto sneller te maken."

Uiteraard ga je altijd voor de zege, maar waar stel je jezelf dit weekend tevreden mee?

,,Op vrijdag weet ik hoe de zaken ervoor staan, al is het sowieso een teleurstelling als ik geen punten weet te scoren. Als je als zevende of achtste finisht scoor je punten, maar voor mij beginnen ze pas vanaf P6 echt te tellen. Zo waren de regels vroeger, de zevende of achtste plaats is niet iets waar je tevreden mee moet zijn."

Heb je de Indy 500 gekeken en zo ja, wat vind je van Danica Patrick?

,,Ze heeft het erg goed gedaan en het leukste van alles is nog dat ze vanwege een fout later aan de leiding kwam te liggen. Wat dat betreft was het enigszins oneerlijk geweest als ze daadwerkelijk had gewonnen, maar dat is alles. Ze heeft een goede race gereden verder."

Denk je dat je nog steeds tot de topcoureurs behoort?

,,Als ik dat gevoel niet meer zou hebben, was ik nooit teruggekeerd in de Formule 1."

Wat heeft jou dit seizoen het meest verrast?

,,In de winter heb ik al gezegd dat de Michelins een grote voorsprong zouden hebben, maar niemand geloofde me toentertijd. Zo gaat het al vanaf het begin, dus daarover ben ik niet echt verbaasd. ik had alleen verwacht dat McLaren momenteel de titelstrijd zou leiden en niet Renault. Kimi heeft in mijn ogen wel de snellere auto, maar Alonso gaat er telkens met de punten vandoor. Daarom staat hij zover voor in het kampioenschap."

Je rijdt nu bij een minder team, denk je dat je er nog toe in staat bent om je in de kijker te rijden bij een topteam?

,,Zoals het seizoen nu verloopt, denk ik niet dat ik daartoe in staat wordt gesteld. Ik vind het echter leuk om met het team te werken, zelfs als we niet aan kop rijden. Dat geldt echter alleen zolang er vooruitgang wordt geboekt. Als het team vooruit wil, heb ik er nog veel zin in om ze daarbij te helpen."

Ferrari en Villeneuve hebben een aparte band met elkaar. Als Schumachter stopt, ben jij dan een kandidaat om hem op te volgen?

,,Niks wijst erop dat dit het geval is, dus ik kan er verder niet op ingaan."

Hoe is de ontvangst van de fans?

,,Zeer goed, dan merk je pas echt dat je inwoner van dit land bent. In het begin was dat nog wat onwennig omdat ik in Europa ben opgevoed, maar gedurende de jaren heb ik steeds meer respect gekregen."

Het schijnt dat Andrew Ranger vroeg of laat de overstap naar de F1 maakt, welk advies zou je hem mee willen geven?

,,Niet te snel te veel willen, hij is nog jong en moet nog veel leren. Het talent is er zeker als ik het zo hoor, want het is voor mij erg moeilijk om alles te volgen als ik in Europa ben. Het gaat trouwens ook om je psychologische ontwikkeling, soms heeft dat grotere effecten dan de hoeveelheid talent. Races winnen en crashes kunnen je manier van racen veranderen. Al met al moet hij niet te vroeg naar de Formule 1 willen."

Jij bent een van de laatste characters in de sport, beschouw je de jonge honden als robotten?

,,Het is erg moeilijk om over die jongens te oordelen, omdat er tegenwoordig veel meer hulpmiddelen toegestaan zijn. Je bent veel meer afhankelijk van de auto om een bocht door te komen. Voor een onervaren iemand is het natuurlijk anders, maar toch. Tegenwoordig lijkt het erop alsof de teambazen zelf de ster uit willen hangen. De coureur stelt zich daar wel tevreden mee, dat is overigens gedeeltelijk een fout van de media en niet van de teambaas. De media creëert haar eigen helden en dat is niet goed."

Heb je al nagedacht over 2006?

,,Ik heb geen idee wat er gaat gebeuren, als het zo doorgaat heb ik niet veel te kiezen denk ik zo."

Is de pers te hard als het om Jacques Villeneuve gaat?

,,Nee hoor, ik kan het wel aan. Men is alleen maar negatief omdat er meer van werd verwacht. Als ik in 1997 geen wereldkampioen was geweest, zouden de kritieken veel milder zijn. Ik betaal een beetje de tol voor mijn succes in het verleden."

Hoe is je verstandhouding met Felipe Massa?

,,Verrassend goed eigenlijk. Ik denk dat hij iets te snel in de F1 is gekomen en dat hij daardoor veel fouten maakte. Hij heeft zijn leven gebeterd en is uitgegroeid tot een goede coureur. In zijn jaar bij Ferrari is hij denk ik wat kalmer geworden en dat is positief voor hem. We kunnen goed samenwerken en dat is mooi meegenomen."

Hierna ga je in een winkelcentrum de nodige handtekening uitdelen, vind je dat leuk om te doen?

,,Nee, ik kan wel iets leukers bedenken dan in een winkel zitten. Het hoort er hier nou eenmaal bij."