De Formule 1 zonder Ferrari is volgens Luca di Montezemolo niet ondenkbaar. Als de koningsklasse van de autosport niet meer aan een paar eisen voldoet, ziet de president van de Scuderia geen reden om in de Formule 1 actief te blijven.

Dit zei hij in een interview met Amanda Davies van CNN, dat je hier kunt vinden. Wij hebben meegeschreven met het interview, dat te zien was op CNN International-programma The Circuit.

Komt er een tijd dat Ferrari niet meer in de Formule 1 rijdt?

Luca di Montezemolo: “Ja. Als de F1 in mijn ogen niet meer om onderzoek en technologie draait, is dat een risico. We gaan nu bijvoorbeeld al te ver in de aerodynamica. De Formule 1 gaat steeds meer op ruimtevaartonderzoek lijken. Ik wil auto-onderzoek doen. Ook als de F1 niet meer de meest vergaande technologische competitie is, kunnen we weggaan. Een Formule 1 zonder Ferrari is mogelijk, maar Ferrari zal altijd in competities en uitdagingen aanwezig zijn.”

Op wat voor termijn kunnen jullie de sport verlaten?

“Dat is nu niet aan de orde. Misschien in de toekomst. Het hangt af van het reglement en van nog veel meer dingen. Toen ik hoorde dat we misschien Formule 1-auto’s op elektra gaan laten rijden dacht ik dat het een grap was. Dat is geen Formule 1: er zit dan geen emotie bij. Zo is het geen sport meer. Het kan wel een neefje van de F1 worden. We moeten vooruit kijken zonder te vergeten waar we vandaan komen.”

Iets wat ook aan de orde was voor de toekomst van de F1: een beursgang. Daar werd een paar maanden terug over gesproken. Hoe liggen de kaarten nu op tafel?

“Dat is iets dat ik eerlijk gezegd zelf ook nog moet begrijpen. Een paar maanden geleden was een beursgang de prioriteit van CVC Capital (dat toen een meerderheid van de aandelen in bezit had, red.). Ik weet niet of ze nu nog steeds naar de beurs willen.”

Is het een goede zaak als de Formule 1 naar de beurs gaat?

“Aan de ene kant wel omdat het voor stabiliteit zorgt. De zaak wordt er transparanter op. Wat dat betreft is het een goed idee. Aan de andere kant is het belang van de regels en teams cruciaal. Uiteindelijk zijn wij de hoofdrolspelers. Zonder ons is er geen spelletje.”

Heb je al nieuws over de toekomst van Felipe Massa bij Ferrari?

“Nog niet. We moeten het nog bekijken. Dat hebben we nog niet gedaan. Hij moet ons natuurlijk goede resultaten schenken. Felipe was en is een belangrijke coureur voor Ferrari. We hoeven niet te beslissen met een pistool tegen ons hoofd. We moeten het nog bekijken. Ik moet naar de toekomst kijken en we hebben twee erg competitieve coureurs nodig.”