Juan Pablo Montoya lijkt vastberaden om zich te revancheren voor zijn uitsluiting in de Canadese Grand Prix. Op het door hem zo geliefde circuit van Indianapolis – waarop hij in 2000 de Indy 500 won – reed hij de snelste tijd (1:12.027) in de eerste vrije training. Toyota-vrijdagtester Ricardo Zonta eindigde met een minieme achterstand van 0.058 seconde op de tweede plek. Fernando Alonso zette op meer dan een halve seconde achterstand de derde tijd op de klokken. Vlak daarachter stonden Nick Heidfeld en Jenson Button, opvallend is dat alle bovengenoemde coureurs de vorige Grand Prix niet wisten te finishen en dus met een nieuwe motor mogen rijden.

De training van Pedro de la Rosa, die de sessie besloot op de zesde plek, zat er na een kleine tien minuten alweer op. De Spanjaard reed vier ronden en toen viel zijn McLaren stil in de eerste sector. Er was geen rook waar te nemen dus waarschijnlijk moet de oorzaak in de electronica of in het software-regionen gezocht worden.

Dat BAR, Renault en Williams er in de eerste sessie goed bij zaten bewezen Takuma Sato, Giancarlo Fisichella en Mark Webber. Zij eisten de volgende plekken bij de eerste negen op. De Australische Williams-coureur is de eerste coureur die de vorige race wist te finishen. Michael Schumacher sloot vlak voor teamgenoot Rubens Barrichello de toptien af.

Daarachter staan de Toyota-coureurs dicht bij elkaar, gevolgd door de Red Bull-mannen. Scott Speed was de productiefste van het trio, maar David Coulthard reed de snelste tijd. Ook zij worden gevolgd door de nodige duo’s en trio’s: goed beschouwd is de volgorde Sauber, Jordan, Minardi en vervolgens als laatste Kimi Raikkonen, die geen rondetijd liet noteren.

De Nederlandse coureurs, Christijan Albers en Robert Doornbos, kenden beiden geen geheel vlekkeloze training. Ten eerste waren ze allebei de langzaamste van hun team. Albers, wiens tijd overigens vrijwel gelijk was aan die van Patrick Friesacher, ging nog even van de baan af en kwam bijna in aanraking met de langzaam rijdende Michael Schumacher. Doornbos had een probleem met zijn bodemplaat, waardoor hij met name op het rechte stuk even gehinderd werd.