Op het wisselvallige Silverstone is verrassend genoeg Valtteri Bottas als beste aan het raceweekend in Groot-Brittannië begonnen, al was de sessie niet representatief te noemen. Het was voor de fans een frustrerende sessie: het was met zestien graden niet warm en door de regen kregen ze tot aan de laatste tien minuten weinig actie op de baan te zien.

Vlak voor de start van de eerste sessie op Silverstone was er een bekend beeld te zien: fans die hun poncho’s en paraplu’s erbij pakten vanwege de regen die plots viel. Het nodigde de coureurs niet uit om veel meters te maken, al besloot Charles Leclerc in de regen alvast wat ervaring op te doen. Dat kan handig zijn, aangezien de rest van het weekend net zo wisselvallig zou moeten blijven als vandaag.

Het was een rustige sessie, waar na een halfuur slechts negen echte rondetijden op de tijdenlijst stonden. Daar werden er niet veel aan toegevoegd doordat het net te nat bleef in met name bochten 7, 8 en 9 terwijl de rest van de baan relatief droog was. Dat het vervolgens na een lange periode van stilte op Silverstone opnieuw harder begon te regenen, was niet bevorderlijk voor de hoeveelheid gereden ronden.

Met slechts zes minuten op de klok besloot Hamilton de gok op de zachte band te wagen, maar merkte al gauw dat de tweede sector nog te nat was voor de snelste tijd. Die kwam op naam te staan van diens oud-teamgenoot, Valtteri Bottas. Hij noteerde in de laatste tien minuten op de intermediates een 1:42.249, een halve seconde sneller dan Hamilton en zeven tienden sneller dan Carlos Sainz.

Hoeveel waarde Bottas eraan hecht is maar de vraag: slechts tien coureurs noteerden een rondetijd. Max Verstappen was een van de coureurs die géén rondetijd noteerde, al werd hij daarbij niet geholpen door de rode vlag die net voor het einde veroorzaakt werd door Lance Stroll. Hij parkeerde zijn Aston Martin in de grindbak bij Copse na een spin.

De tweede vrije training begint om 17:00 uur Nederlandse tijd.