*

VT1: Bottas snelste, tegenslag voor Verstappen

Eelco den Boer

Eelco den Boer

27 april 2018 12:34

VT1: Bottas snelste, tegenslag voor Verstappen
Sutton Images

Valtteri Bottas heeft de snelste tijd genoteerd in de eerste vrije training voor de Grand Prix van Azerbeidzjan. Max Verstappen sluit de openingssessie af met de zesde tijd, maar ook schade aan de auto.

De training gaat rustig van start, want de coureurs laten liever anderen het stratencircuit eerst een beetje schoonvegen. Dat zijn vooral de rijders die nog niet veel in Bakoe hebben gereden, zoals Pierre Gasly die voorzichtig de limiet – en uitloopzones – verkent.

Wanneer ook de topcoureurs van zich laten horen, neemt Max Verstappen de koppositie in, voor Lewis Hamilton en Valtteri Bottas. Daniel Ricciardo rijdt de verf los van de baan, maar komt aanvankelijk niet aan de tijd van zijn teamgenoot.

Even later duikt Ricciardo wel onder de tijd van Verstappen. De Nederlander schuift ondertussen tegen de richting van de bocht in tegen de afzetting. Hij probeert de auto weer op gang te krijgen, maar die geeft geen respons.

Max Verstappen bestudeert de schade.

Het wegtakelen van de Red Bull zorgt voor een kort oponthoud, maar ook als de baan weer vrij is, loopt het niet direct storm. Hoewel het niet druk is op het circuit, weten Gasly en Magnussen elkaar toch te vinden, en demonstreren en passant hoe stoffig het buiten de ideale lijn is.

Zo komt er steeds meer actie op de baan. Hamilton mist een bocht, Sainz blokkeert een wiel en Hartley schiet rechtdoor. En in het laatste half uur gaat iedereen dan toch op jacht naar snelle tijden. Bottas is de snelste van allemaal, voor Ricciardo en Hamilton.

Force India lijkt het heilige vuur weer gevonden te hebben, met de derde en vijfde plaats voor Pérez en Ocon, terwijl ook Williams voorzichtige tekenen van herstel toont met Sirotkin en Stroll op de achtste en elfde plaats. Ferrari kent daarentegen een behoudende start van het weekend, met Vettel en Räikkönen slechts als tiende en vijftiende.