Lewis Hamilton heeft de eerste vrije training in een zonnig Montréal als snelste afgesloten. De Mercedes-coureur is op het Ile Notre Dame 0,147 seconden rapper dan teamgenoot Bottas. Charles Leclerc vervolledigt de top drie.

Op een erg stoffig Circuit Gilles Villeneuve zijn het Sainz, Norris en Williams-testcourer Nicholas Latifi die de baan in openingsfase van de eerste trainingssessie schoonvegen. Na meer dan twintig minuten besluiten ook de andere teams zich op het circuit te begeven. Op een baan die steeds sneller wordt, is het Verstappen die aanvankelijk het tempo bepaalt en naar P1 gaat.

Na dertig minuten zijn alle teams aan hun programma’s begonnen en neemt Mercedes de koppositie over. Bottas opent snel door in zijn eerste getimede ronde meteen de toptijd te rijden, Hamilton op korte afstand. Ongeveer gelijktijdig is Romain Grosjean de eerste coureur die spint dit weekend. De Fransman schiet eraf in bocht 6, maar kan gewoon zijn weg verderzetten.

Lees ook: Max Verstappen: ‘Andere auto, andere motor, andere tijden’

Na het verplichte inleveren van een bandenset aan Pirelli blijft het even stil op het circuit. Zodra de wagens zich opnieuw op het asfalt begeven, is het opnieuw Grosjean die de aandacht opeist. Deze keer heeft de Haas-coureur een stuk verf van de vloer van de pitbox meegenomen. “Het probleem zal zichzelf oplossen”, meldt het team.

Uiteindelijk is Giovinazzi de eerste coureur die kennismaakt met de muren in Montréal. Hij gaat te hard over de curb in bocht 9, spint, en komt met zijn wiel linksachter stevig in de muur terecht. Een virtual safety car is nodig om de Alfa Romeo weg te takelen, voor de Italiaan zit de sessie erop. Sebastian Vettel is de volgende die plots achterstevoren staat. Bij het ingaan van de hairpin raakt de Duitser het gras met een spin als gevolg.

Na negentig minuten is het Lewis Hamilton die bovenaan de tabellen staat, voor teamgenoot Bottas. Leclerc volgt op bijna een seconde in P3 met Verstappen niet veel verderop. Raïkkönen en Sainz leiden het middenveld op respectievelijk P6 en P7. De sessie eindigt met een ongewoon zicht: Bottas strompelt met motorproblemen terug naar de pits, hoe groot de problemen aan de geüpdatete Mercedes zijn moet nog blijken.

Lees ook: Liveblog GP Canada