In de eerste vrije training heeft Pedro de la Rosa zojuist de snelste tijd op de klokken gezet. De Spanjaard reed een snelste ronde van 1:15.415 en dat was genoeg om de overige coureurs voor te blijven. De McLarens zaten er sowieso goed bij op het Canadese circuit, want ook Kimi Raikkonen en Juan Pablo Montoya schaarden zich tussen de snellere coureurs. Hoewel de Spaanse vrijdagcoureur de snelste tijd reed, viel zijn rondetijd nog wat tegen. Vorig seizoen was Ralf Schumacher in de kwalificatie meer dan drie seconde sneller. Dit is vooral te wijten aan de nieuwe asfaltlaag die op het circuit is neergelegd. In het begin kwamen de meeste coureurs niet eens naar buiten omdat de baan nog behoorlijk vies was. Gedurende het weekend zullen de tijden waarschijnlijk nog een stuk sneller worden. Tevens zal de balans van de bolides verbeteren naarmate er meer wordt gereden.

Ricardo Zonta was als enige in staat om de McLaren-hegemonie enigszins te doorbreken. Op een gegeven moment namen de mannen van Ron Dennis zelfs de eerste drie plaatsen in. Tegen het einde van de sessie wist de Braziliaanse vrijdagtester er toch nog een snelle tijd uit te persen, waardoor hij nog voor Raikkonen eindigde. Jenson Button, die lange tijd in sector drie tijd in moest leveren, pakte vlak voor het vallen van de vlag nog een halve seconde terug.

De topzes werd gecomplementeerd door Michael Schumacher en Juan Pablo Montoya. Daarachter staat Giancarlo Fisichella, die deze morgen voornamelijk het Renault-werk op zich nam. Tot slot is er bij de snelste tien nog ruimte voor Takuma Sato, Ralf Schumacher en Rubens Barrichello, die allen vergelijkbare tijden reden.

Heidfeld, Trulli en Webber vielen op hun beurt buiten de toptien, terwijl Felipe Massa op zijn verwachte plek bivakkeert. Hij was sneller dan Red Bull-coureur Scott Speed, die gedurende de training steeds meer terrein prijs moest geven. Overigens was hij wel de snelste coureur van het Oostenrijkse team.

Achteraan stonden – behalve Alonso, die slechts twee ronden reed en geen tijd neerzette – de vertrouwde namen. Narain Karthikeyan was de snelste van het setje Jordan- en Minardi-coureurs. Christijan Albers en Patrick Friesacher moesten behoorlijk wat marge op de Indiër prijsgeven. De rode lantaarn behoorde vanmorgen echter toe aan Tiago Monteiro, die ruim zeven seconde langzamer was dan Pedro de la Rosa.