Lewis Hamilton heeft de eerste vrije training voor de Grand Prix van de Verenigde Staten als eerste afgesloten. Met een 1:37,428 bleef hij teamgenoot Nico Rosberg en Red Bull-coureur Max Verstappen voor.

Zoals we inmiddels gewend zijn in de Formule 1, begonnen de teams aan de vrije training met een aantal installatierondjes. Zowel McLaren-Honda als Red Bull reden enkele rondes met meetapparatuur op de auto’s, om de luchtstromen van de aerodynamica te kunnen beoordelen.

Valtteri Bottas, Nico Hülkenberg en Daniil Kvyat mochten deze keer de halo testen, terwijl Jordan King op het Circuit of The Americas zijn debuut in de Formule 1 maakte. Manor Racing Team gaf hem de mogelijkheid om in de eerste vrije training de plek in te nemen van Pascal Wehrlein. Alfonso Celis Jr. nam bij Force India de plek over van Sergio Pérez.

Na een klein halfuur zorgde Jolyon Palmer voor de eerste echte actie op de baan. In de derde sector verloor de Renault-coureur de achterkant, wat resulteerde in een spin. Gelukkig voor de Brit wist hij zijn auto uit de grindbak te houden, en kon hij de vrije training zonder kleerscheuren vervolgen.

Nadat het extra setje banden bij de FIA ingeleverd moest worden, vervolgden de teams hun weg op de zachtere banden. Op de zachte band dook Nico Rosberg bijna een seconde onder de snelste tijd van Lewis Hamilton, maar Hamilton reageerde met een 1:37.428, ruim drie tienden sneller dan Rosberg. Ondertussen reed ook Max Verstappen rond op de medium banden en plaatste zijn Red Bull op de derde positie, 1.951 seconden langzamer dan Lewis Hamilton.

Daniil Kvyat was de tweede coureur die de controle over zijn auto verloor. Bij het uitkomen van bocht 18 verloor hij de grip, waardoor hij zijn setje supersofts kon afschrijven. Kort daarna kreeg Marcus Ericsson te maken met motorproblemen. Met een motor die vastzat in de eerste versnelling moest hij het ellenlange stuk naar de pitstraat terug zien te rijden.

Sebastian Vettel was echter de eerste (en enige) coureur die een virtual safety car veroorzaakte. Nadat hij wijd ging in de één-na-laatste bocht brak zijn spiegel en een ander onderdeel van zijn Ferrari af. Een dappere marshal rende het circuit op om de rommel op te ruimen en de coureurs weer vrij baan te geven.

In de slotminuten van de eerste vrije training zorgden de Haas-coureurs nog voor een opvallende gebeurtenis. Zowel Romain Grosjean als Esteban Gutierrez stonden klaar om een proefstart te maken, maar nadat eerst Gutierrez door zijn team moest worden teruggebracht naar de pitbox, kreeg teamgenoot Grosjean ook te maken met een probleem. Ze bezorgden het personeel van Haas F1 Team de nodige fysieke training.

Tijden werden echter niet meer verbeterd, waardoor de finishvlag viel met Lewis Hamilton op een eerste positie, Nico Rosberg op plek twee met een gat van 0,315 seconde, en Max Verstappen op de derde positie met een achterstand van 1,951 seconde op Lewis Hamilton. Het is het waard om te vermelden dat beide Mercedes-coureurs hun tijden op de zachte band hebben gezet, waar Max Verstappen zijn tijd op de medium-banden neerzette.