Sebastian Vettel heeft de eerste tijd gereden tijdens de eerste vrije training in Bahrein. De Ferrari-rijder eindigde voor het Red Bull duo, terwijl Mercedes een ander programma leek af te werken.

Vettel liet zijn snelste tijd, een 1:32.697, noteren toen de training ongeveer een uur bezig was. De Ferrari-rijder kreeg die 1:32 – hij reed als enige onder de 1:33 – op een setje softs.

Ferrari’s gedoodverfde rivaal in Bahrein is Mercedes, maar Lewis Hamilton en Valtteri Bottas vinden we pas halverwege de tijdenlijst terug, op de plaatsen tien en veertien.

Hamilton en Bottas deden hun run op de zachte Pirelli’s echter een stuk eerder. Hamilton kreeg zijn 1:34.636 na een minuut of veertig op de klokken. Bottas was ruim drie tienden trager.

Het Mercedes-duo concentreerde zich daarna niet meer op snelle tijden, al maakten ze nog flink wat kilometers. Hamilton was met 28 ronden het meest productief, Bottas reed er 27.

Vettel kwam ondertussen tot 23 rondjes, terwijl zijn teamgenoot Kimi Räikkönen zowel qua rondetijd als gereden kilometers aan het andere eind van de lijst staat: hij werd laatste, met maar zes rondjes.

Räikkönen bracht ook maar weinig tijd in zijn Ferrari door. Na 38 minuten parkeerde hij zijn rokende bolide naast de baan, vermoedelijk door een probleem met de turbo. Het was einde sessie voor de Fin.

Vandoorne & Verstappen
De Belg Stoffel Vandoorne was ook voortijdig klaar. Net nadat hij een snel rondje had neergezet, waarmee hij uiteindelijk dertiende werd, hield de Honda-motor achterin zijn McLaren ermee op.

Die andere coureur uit de Benelux, de Nederlander Max Verstappen verging het een stuk beter. Hij werd derde, achter Vettel en zijn eigen teamgenoot Daniel Ricciardo.

Het gat van Vettel naar Ricciardo bedroeg daarbij precies vier tienden, terwijl Verstappen op ruim acht tienden van Vettel eindigde. Verstappen ging het Bahrain International Circuit 23 keer rond.

Grote fouten waren er verder niet te zien, behalve een spin van Felipe Massa op het eind. Zijn Williams-collega Lance Stroll had ook nog even problemen, zijn auto sprong ineens in de safety car-mode.

Massa en Stroll sloten de eerste training als vijfde en zesde af, met Force India’s Sergio Pérez nog tussen de Red Bull-rijders en het Williams-duo in.

Een belangrijke kanttekening bij deze training is dat deze veel eerder op een heter moment op de dag is verreden dan de kwalificatie van zaterdag en race van zondag. Niet per se representatief, dus.