Max Verstappen heeft zich in de tweede vrije training in Melbourne tussen het Mercedes-duo genesteld. Lewis Hamilton was wederom de snelste man rond het Albert Park Street Circuit.

Verstappen was de eerste van de mannen vooraan die een soort van representatieve tijd op de klokken zette, een 1:25.064. Daarna gingen de rondetijden snel naar beneden, met Mercedes’ Valtteri Bottas die al vlot onder de 1:25 dook en Hamilton die volgde.

Hamilton stond zo al vroeg bovenaan in de sessie toen vooral soft-banden werden gebruikt. Na een halfuur was het echter tijd voor ultra softs en dus tijd voor kortere, snellere runs. Ferrari’s Sebastian Vettel trapte daarmee af.

Verstappen eindigde als tweede.

Vettels eerste run was niet heel indrukwekkend, maar zijn teamgenoot Kimi Räikkönen gaf een indicatie van wat mogelijk was met een 1:24.214. Namens Mercedes liet Hamilton kort daarop zien dat het – ogenschijnlijk vrij makkelijk, want de W09 lag in Hamiltons handen goed op de weg – nog sneller kon: 1:23.931. Bottas volgde (op gebruikte ultra softs) op ruim twee tienden.

Verstappen wurmde zich, nadat enige tijd aan de onderkant van zijn auto was gewerkt, met een 1:24.058 tussen de Mercedes-rijders. Hij zat 0,127 seconde achter Hamilton en een tiende voor Bottas. Kort daarna ging tijdelijk de rode vlag uit voor rommel op de baan bij start/finish, wat een onderbreking van vijf minuten betekende.

Toen de baan weer werd vrijgegeven, was het tijd voor langere runs, eerst op ultra softs en daarna gewone softs voor Verstappen. Op de tijdentabel veranderde vooraan niets wezenlijks meer. Achter Hamilton, Verstappen, Bottas en de Ferrari’s was Haas-coureur Romain Grosjean zesde. Red Bulls Daniel Ricciardo was zevende; hij kon zijn snelste ronde niet afmaken door de rode vlag.

Echt grote incidenten waren er niet. Esteban Ocon en Sergio Pérez ging even door het grind, net als Bottas die bij bocht één gehinderd werd door een langzaam rijdende Räikkönen. De excursie zorgde niet voor grote schade bij Bottas.