Het bleef lang stil in de tweede vrije training maar Lewis Hamilton had uiteindelijk aan één snel rondje genoeg om zich de snelste te tonen. De regen was net als eerder vandaag spelbreker in Austin en Ferrari lijkt daar moeite mee te hebben. Sebastian Vettel eindigde de training op ruim 5 seconden als tiende.

Na afloop van de eerste vrije training bleef het enige tijd droog tot een kwartier voor het begin van de tweede vrije training. Het kwam al snel met bakken uit de hemel. Het leverde de bekende beelden van een verregende training op. Grappen en grollen van monteurs, zo werd bij het team van Red Bull de karaokemachine aangezet.

De arme fans op de tribune doken iedere minuut dieper in hun poncho en de commentator van dienst bij Ziggo Sport heeft meer dan een half uur kijkersvragen beantwoord.

Brendon Hartley durfde als eerste naar buiten. www.sutton-images.com

Hartley durft
Tot Brendon Hartley en Stoffel Vandoorne met nog 43 minuten te gaan dan eindelijk de pitbox verlieten. Dit kan bijna geen toeval zijn. De twee coureurs die bij de eerste training hun auto hadden uitgeleend aan respectievelijk Sean Gelael en Lando Norris wilden koste wat het kost hun kilometers maken.

Vandoorne ging na anderhalve ronde weer naar binnen, Hartley zette nog wel een tijd neer op de kletsnatte baan: “It’s really bad obviously, but not in every corner”, zei hij over de radio.

Tot grote vreugde van de toeschouwers stuurde Kimi Räikkönen zijn Ferrari even later ook naar buiten. De Fin was prompt enkele seconden sneller dan Hartley maar hield het toen voor gezien.  De gruwelijk saaie sessie kreeg uiteindelijk nog een soort shoot-out als slot.

Pierre Gasly bleef lang buiten en eindigde met 1:49.728 als tweede op een seconde van Hamilton. Max Verstappen was zevenhondersten langzamer dan zijn toekomstige teamgenoot en werd derde.

Ongebruikelijke top-10
De top 3 was twee seconden sneller dan de rest van het veld. De regen zorgde voor een mooie mix in de top tien: Fernando Alonso werd vierde gevolgd door Nico Hülkenberg, Brendon Hartley, Marcus Ericsson, Stoffel Vandoorne en de Ferrari’s van Räikkönen en Vettel.

Vijf coureurs zetten geen tijd neer in dit waterballet: Sainz, Ricciardo, Grosjean, Magnussen en Bottas bleven binnen. Vermoedelijk om het risico op schade te vermijden. Ook speelt mee dat iedere coureur slechts drie setjes fullwets (blauw) en vier sets intermediates (groen) tot zijn beschikking heeft. Gezien de weersvoorspelling voor morgen zou het zomaar kunnen dat de rest zijn banden wilde sparen.