De tweede vrije training van de Japanse GP draait uit op een waterballet. Slechts vijf coureurs zetten op de kletsnatte baan een tijd neer. Lewis Hamilton is in lastige condities met afstand de snelste, voor het Force India-duo Esteban Ocon en Sergio Pérez.

De regenbuien die na afloop van VT1 boven Suzuka losbarsten duren lang en zijn hevig. Er ligt zoveel water op het Suzuka Circuit dat de tweede sessie wordt uitgesteld. Pas na twee inspecties met de safetycar en 45 minuten later dan gepland wordt de baan vrijgegeven. Alleen zijn er niet bijster veel vrijwilligers die hun kostbare bolides in de regen en voor duizenden kleumende toeschouwers willen testen.

Slechts vijf coureurs zetten in de sessie die tot drie kwartier is ingekort een tijd op de klokken. Ocon voert de ranglijst enige tijd aan, maar wordt door Hamilton – een erkend regenrijder – van de eerste plaats verdrongen. Veel meer actie is er niet. Zes coureurs, onder wie Max Verstappen en teamgenoot Daniel Ricciardo, blijven net als hun RB13 anderhalf uur in de pits.