Ferrari’s Sebastian Vettel heeft de vrijdag op de Hungaroring als snelste afgesloten. De Duitser was in de tweede vrije training net wat rapper dan Red Bull-coureurs Max Verstappen en Daniel Ricciardo.

Vettel was ook de eerste coureur van de mannen vooraan die een tijd liet noteren, al was zijn 1:18.997 uit het begin van de sessie niet representatief. Al was het maar omdat hij die tijd nog op softs neerzette, en de snelste tijden uiteindelijk op ultrasofts werden gereden.

Voor het zover was, stond Verstappen nog een tijdje bovenaan door na een minuut of twintig in 1:17.5 de Hungaroring rond te gaan, maar ook dat hoorde nog bij het voorwerk op softs. Pas na een halfuur gingen de ultrasofts om en begon het serieuze rijden van rondetijden.

Vettel zette daarbij gelijk een tijd neer die niet meer verbeterd zou worden: een 1:16.834. De enige andere coureur die nog onder de 1:17 wist te duiken was Verstappen, die met een 1:16.908 op 0.074 seconde van Vettel eindigde.

De derde plek was voor Ricciardo, op ruim twee tienden van Vettel. Kimi Räikkönen, Vettels teamgenoot, sloot aan op de vierde plek. Het Mercedes-duo eindigde als vijfde en zesde, met Lewis Hamilton voor Valtteri Bottas. Hamilton zat op zeven tienden, Bottas op een seconde.

Toen de sessie zo halverwege was, begonnen de meeste coureurs aan hun long runs. Vettel en Verstappen waren daarbij lang op ultrasofts onderweg. Ze hadden ook allebei last van verkeer, met Vettel die nog bijna contact maakte met Renaults Carlos Sainz.

Voor het team van Renault was het aan het begin trouwens nog flink sleutelen aan de auto van Sainz’ teamgenoot Nico Hülkenberg. Nadat hij in VT1 voortijdig klaar was vanwege een motorprobleem, moest dit begin VT2 nog gerepareerd worden. Hülkenberg eindigde als veertiende.

Wie wel in de top tien eindigden, waren Romain Grosjean, Sainz, Pierre Gasly en Esteban Ocon van – in die volgorde – Haas, Renault, Toro Rosso en Force India, wat erop wijst dat de onderlinge verschillen weer klein zijn in de middenmoot.

McLarens Fernando Alonso eindigde net buiten de top tien op plek twaalf. Hij klaagde eerder in de training over een gebrek aan vermogen en stond een tijd in de pits. Zijn teamgenoot Stoffel Vandoorne was negentiende en voorlaatste en leek geen fijne sessie te hebben.

Vandoorne, die met een ander chassis rijdt nadat hij in Engeland en Duitsland enorm worstelde met zijn auto, spinde heftig toen hij bij bocht vijf nét het gras raakte onder het remmen. Hij ging daarna wel weer de baan op. Zijn achterstand op Alonso was uiteindelijk acht tienden.

Het dreigde zo halverwege de sessie overigens nog te gaan regenen, maar het bleef bij een paar druppeltjes. De wolken trokken namelijk weg van de baan. Voor de komende dagen wordt wel regen met mogelijk onweer voorspeld, maar het is onduidelijk wanneer dat komt.