De laatste sessie voor de Japanse GP draait uit op een Fins fiasco. Slippertjes met schade van Valtteri Bottas en Kimi Räikkönen zetten VT3 twee keer in de wacht, waardoor na de verregende sessie van een etmaal eerder opnieuw belangrijke trainingsminuten verloren gaan. Ondanks zijn schuiver klokt Bottas wel de snelste tijd, Max Verstappen op bijna een seconde de vierde.

De laatste training biedt veel actie op de baan. Alle teams hebben op zoek naar de juiste afstelling elke seconde op de baan onder droge weersomstandigheden hard nodig. Bottas zet vroeg in de sessie met een vliegend rondje de beste tijd op de klokken (1.29.055), waar teamgenoot Lewis Hamilton zich met gering verschil (14/1000e) op stukbijt. Even later beschadigt hij zijn Mercedes, waardoor de training door afgevallen brokstukken van zijn bolide tien minuten wordt stopgezet.  

Halverwege de derde training gaat de rode vlag opnieuw uit. Ditmaal, omdat Räikkönen van de baan is gevlogen. De Ferrari is redelijk toegetakeld, maar wordt snel aan de kant gezet. Er moet door de monteurs veel en snel geknutseld worden om de bolide klaar te krijgen voor de kwalificatie, die twee uur later in Suzuka op het programma staat.

De tijden van de beide Mercedes-piloten zijn, zo blijkt in het resterende deel, onbereikbaar. Sebastian Vettel komt van de concurrentie nog het dichtst in de buurt, maar moet 0.324 van een seconde prijsgeven. Verstappen finisht op P4 op bijna een seconde van Bottas, die na zijn slippertje niet meer de baan op kan en door een versnellingsbakwissel bij de race vijf plaatsen teruggezet zal worden.