Wie kan Lewis Hamilton in de kwalificatie verslaan? De Brit is het nieuwe seizoen voortvarend gestart. Ook in de derde vrije training noteert de regerend wereldkampioen de snelste tijd, 1.22,292. Max Verstappen, met een nieuw chassis op zijn RB15, volgt op ruim een seconde als negende.

Het gebeurt niet vaak, maar Max Verstappen is bij de derde vrije training de eerste die zijn auto de baan opdraait. Dat heeft alles te maken met het nieuwe chassis dat gisteravond in allerijl op zijn RB15 is gemonteerd. Red Bull wil zo snel mogelijk checken of alles optimaal functioneert. Verstappens tijd, voor wat die waard is, is niet bijzonder. Die van collega Pierre Gasly (zesde) evenmin. Maar beide Red Bulls draaien veel ronden op de medium-band en dat zal niet voor niets zijn. “Niemand heeft het achterste van zijn tong laten zien”, beweert Mercedes’ teambaas Toto Wolff na VT3.

Hamilton bevestigt met de snelste tijd desondanks opnieuw dat Mercedes de zaken andermaal uitstekend voor elkaar heeft. Weliswaar krijgen Sebastian Vettel en Charles Leclerc hem namens Ferrari steeds meer in het vizier, de marge is nog steeds ruim: bijna 0,3 seconden. Ook Haas lijkt zich net als een jaar geleden op zijn gemak te voelen in Albert Park. Romain Grosjean en Kevin Magnussen wurmen zich achter de top-3 als de nummer vier en vijf, nog vóór Valtteri Bottas die geen perfect snel rondje uit zijn Mercedes kan persen.