Sebastian Vettel noteert de snelste tijd in de derde vrije training in Spa-Francorchamps, maar de verschillen zijn minimaal. Kimi Räikkönen is tweede op 0,063 seconde en Lewis Hamilton derde op 0,137 seconde. Max Verstappen is vijfde. 

Het is koel in Spa-Francorchamps, maar de voorspelde regen is ’s nachts en ’s ochtends vroeg al gevallen, dus wordt de derde vrije training op een droge omloop verreden. Ook de kwalificatie zal naar verwachting onder droge omstandigheden worden verreden, al kan het weer snel omslaan in de Ardennen.

De eerste geklokte tijden komen van McLaren, dat experimenteert met slipstreamen. Stoffel Vandoorne is op de mediumbanden aanvankelijk vier honderdsten rapper dan zijn teamgenoot Fernando Alonso, maar moet later toch weer wat tijd inleveren. Het (papaya-)oranjefeestje is sowieso van korte duur, want de Ferrari’s gaan op de superzachte banden seconden sneller.

Ook al heeft hij de snelste tijd reeds op zak, blijft Kimi Räikkönen vol doorstampen. Totdat hij de Renault van Nico Hülkenberg op zijn pad treft. Hij ziet af van een inhaalactie buitenom in Blanchimont, maar komt er in de busstopchicane dan toch voorbij. Hülkenberg zat even daarvoor ook Sebastian Vettel al dwars.

Valtteri Bottas duikt nipt onder de tijd van Vettel, maar komt ruim vier tienden tekort ten opzichte van Räikkönen. Lewis Hamilton geeft op de zachte banden slechts één tiende toe en neemt daarmee de tweede plaats in. Gebruikelijk laat mengen ook de Red Bulls zich in de strijd.

Daniel Ricciardo komt met een hogedownforceafstelling niet in de buurt van de tijden van Ferrari en Mercedes en blijft de rest van het veld ternauwernood voor. Max Verstappen is bijna een seconde sneller dan zijn teamgenoot, maar het gat naar de topvier bedraagt nog altijd een halve seconde. Ricciardo komt tot op een tiende van Verstappen en rukt zich daarmee los van de rest.

Ondertussen stelt Räikkönen zijn tijd nog een scherper. Vettel strandt op 0,033 seconde en Hamilton geeft 0,064 seconde toe op de Finse Ferrari-coureur. In zijn volgende poging verbetert Vettel zich met een tiende en buigt daarmee zijn achterstand om in een voorsprong van 0,063 seconde. Bottas gaat niet mee in het geweld van de topdrie, maar moet vanwege een motorwissel sowieso achteraan starten.

Bottas blokkeert vervolgens onbedoeld het pad van Vandoorne die probeert in de slipstream van Alonso te blijven. De Belg komt op het gras en spint. Op de vraag van zijn engineer of de auto in orde is, antwoordt Vandoorne: “Nee! Wat deed die Mercedes daar?” Bottas reageert koeltjes, maar schuldbewust: “Ik zag hem niet.” Het incident zorgt voor een rode vlag, waarna er nog twee minuten overblijven voor snelle rondes.

In de haast om nog een geklokte ronde te kunnen rijden, spint Pierre Gasly bij het uitrijden van de pitstraat. De Red Bulls komen nog net op tijd over de streep. Verstappen brengt op de zachtste bandencompound zijn achterstand terug van 1,7 seconde naar 1,3 seconde, terwijl Ricciardo op 1,8 seconden van Räikkönen blijft staan.