Sebastian Vettel heeft in de derde en laatste oefensessie op de Red Bull Ring de snelste tijd genoteerd. Hij ging nek aan nek met titelrivaal Lewis Hamilton, die in de slotfase ten prooi viel aan een remprobleem. Max Verstappen klokte de vijfde tijd.

Het duurt even voordat op zaterdagmorgen de eerste tijden op de lijsten verschijnen. Het is namelijk Carlos Sainz die aan het begin van de sessie zijn auto iets voorbij de eerste bocht stil moet zetten. De sessie wordt niet geneutraliseerd, maar de coureurs die toch nog massaal binnen stonden, kiezen er voor hun eerste run vanwege de gele vlag nog wat uit te stellen.

Het zijn vervolgens de Red Bull-coureurs die als eerste getimede ronden op de klokken zetten en daarmee langdurig de tijdenlijst aanvoeren. Het is de man in vorm, Lewis Hamilton, die daar na ruim twintig minuten trainen verandering in brengt, waarna achtereenvolgens Valtteri Bottas en Sebastian Vettel direct de koppositie overnemen.

Als met nog ruim een kwartier te gaan de focus wordt verlegd van een mogelijke race-afstelling naar de perfecte setup voor de kwalificatie, zijn het Lewis Hamilton en Sebastian Vettel die het gevecht om de koppositie met elkaar aangaan, waar teamgenoten Bottas en Räikkönen dat tempo niet lijken te kunnen volgen, maar wel aansluiten op de plaatsen drie en vier. Het is uiteindelijk Sebastian Vettel die aan het langste eind trekt.

In het laatste kwartier tonen de televisiebeelden opeens de wagen van Lewis Hamilton die ogenschijnlijk rechtdoor is geschoten in de hairpin. Het gangetje waarmee hij terughobbelt naar de pits doet echter vermoeden dat er meer loos is. De herhaling bevestigt dat. Een donkere wolk ontsnapt uit het rechtervoorwiel, indicatief voor een remprobleem. Het betekent een voortijdig einde van de sessie voor de Brit.

Achter de drie topteams is het dit keer Haas dat aansluit op de plaatsen zeven en acht, gevolgd door het Toro Rosso-duo, waarbij Carlos Sainz na zijn problemen eerder in de sessie de snelste rijder van het Brits-Italiaanse team is. McLaren, het geplaagde team dat gisteren opeens opvallend sterk voor de dag kwam, moet vandaag wat meer plekjes toegeven. Stoffel Vandoorne en Fernando Alonso komen niet verder dan respectievelijk de dertiende en vijftiende tijd.