Sebastian Vettel heeft zichzelf nadrukkelijk kandidaat gesteld voor de pole position, door in de laatste vrije training in Singapore ruimschoots de snelste tijd te rijden.

De Duitse Ferrari-coureur reed, na al bijna de hele training bovenaan te hebben gestaan, in de slotfase op de super softs een tijd van 1:45,682. Hij bleef teamgenoot Kimi Räikkönen bijna een halve seconde voor.

Achter de Ferrari’s lieten de Red Bulls opnieuw zien dat er dit weekend rekening met ze gehouden moet worden. Daniil Kvyat, vrijdag nog de snelste man in de tweede training, werd drie honderdsten achter Räikkönen derde. Daniel Ricciardo legde twee tienden daarachter beslag op de vierde plek.

Mercedes moet zich waarschijnlijk opmaken voor een lastige kwalificatie. Nadat Nico Rosberg en Lewis Hamilton op vrijdagmiddag al geen indruk maakten, kwam het duo nu opnieuw niet verder dan P5 en 6. Hamilton kwam een halve seconde tekort op Ricciardo, en Rosberg zat daar weer vier tienden achter.

Vooral Hamilton zat niet lekker in zijn vel. Hij schoot rechtdoor in bocht 7, en was vlak voor het einde van de sessie boos op Max Verstappen, die hem gehinderd zou hebben. Niki Lauda keek er maar met een half oog naar – hij was druk doende de gasten in de Mercedes-pits te amuseren met jolige filmpjes op zijn smartphone, waar hij zelf de hoofdrol in speelde.

Max Verstappen eindigde achter Fernando Alonso (verassend zevende) en Carlos Sainz op de negende stek. De Limburger was duidelijk niet tevreden met de afstelling van zijn STR10. Hij klaagde over blokkerende voorwielen, die bovendien niet genoeg grip leverde. Dat deed hij overigens nadat hij, net als Hamilton, na een remfout de uitloopzone in bocht 7 op had gezocht.