Voor Williams was 2011 een rampjaar, waarin het weinig te juichen had. Het enige goede aan het desastreuze seizoen is volgens topman Adam Parr dat men bij Williams nu weet dat het anders moet.

 

Williams scoorde in 2011 slechts vijf punten en eindigde als negende in het WK. Een beschamend resultaat voor het roemruchte team, al erkent bestuursvoorzitter Parr dat het er al zat aan te komen dat het afgezakte topteam een dieptepunt zou bereiken: “We ploeteren al een paar seizoenen voort in het middenveld, en dit jaar heeft laten zien dat we verkeerd bezig zijn”, zegt hij tegen Autosport.

 

“Het enige voordeel van dit jaar – waarin we in het middenveld hebben lopen worstelen – is dat het ons duidelijk heeft gemaakt dat we als team op een veel te laag en onacceptabel niveau opereren en een aantal radicale wijzigingen moeten maken”, vervolgt Parr.

 

Dat Williams al gedurende het jaar stappen ondernam en met Mike Coughlan, Mark Gillan en Jason Sommerville drie nieuwe technische topmensen aantrok om Sam Michael en Patrick Head te vervangen, is volgens Parr zeer waardevol met oog op volgend jaar: “Als ze aan het eind van het seizoen pas waren gekomen, hadden ze weliswaar gezien dat we een slecht jaar hebben doorgemaakt, maar nu zijn ze er zelf bij geweest en hebben ze van binnen kunnen zien welke onderliggende problemen daarvoor hebben gezorgd.”

 

“Door onze slechte ervaringen in 2011 weten we nu precies op welke vlakken we het hebben laten liggen en wat er beter kan, net zoals we nu weten wat we moeten doen om het komend seizoen beter te doen.”

 

“Om eerlijk te zijn is dit jaar wat dat betreft goed voor ons geweest, want we zijn erdoor gedwongen om stappen te ondernemen en vers bloed binnen te halen. Ik ben er van overtuigd dat we nu de juiste mensen in dienst hebben en over de juiste middelen beschikken om ons te verbeteren.”