Oud-Formule 1-coureur Mark Webber sluit niet uit dat zijn voormalige team Red Bull de naar Ferrari vertrokken Sebastian Vettel nog gaat missen.

Webber en Vettel waren van 2009 tot en met 2013 teamgenoten bij Red Bull. De twee waren daarbij niet elkaars beste vrienden, nadat de spanningen hoog opliepen in 2010, toen ze – samen met ook nog Fernando Alonso en Lewis Hamilton – om de titel vochten die Vettel uiteindelijk won.

In de opvolgende jaren werd Vettel nog drie keer kampioen en had hij Webber – met uitzondering van begin 2012 – behoorlijk onder de duim, ook al lagen de twee nog wel een paar keer behoorlijk met elkaar overhoop.

Wat betreft Vettels vertrek naar Ferrari, zegt Webber in gesprek met de Herald Sun dat hij denkt dat de Duitser er goed aan heeft gedaan afscheid van Red Bull te nemen: “Want Sebastian is een slimme jongen en zag in dat hij een nieuwe uitdaging en nieuwe omgeving nodig had. Ik denk ook dat Seb de beslissing om te vertrekken al vroeg in 2014 heeft genomen. Misschien zelfs al wel voor de start van het vorige seizoen”, oppert Webber.

Voor Red Bull betekent het vertrek van Vettel hoe dan ook dat er een viervoudig wereldkampioen met een schat aan ervaring de deur uit loopt, en dat gaat het team komend seizoen nog wel merken, verwacht Webber.

“Red Bull heeft ook nooit gezegd dat ze Vettel niet zullen missen”, haalt de Australiër aan. “Ze lieten hem gaan omdat ze begrip hadden voor zijn positie en wisten dat het geen nut had hem tegen zijn zin bij het team te houden. Ze zagen in dat Vettel in een andere omgeving meer uit zichzelf zou kunnen halen, maar ik denk dat ze zich bij Red Bull komend jaar toch nog wel eens zullen afvragen of ze zijn ervaring misschien niet missen.”

Wat volgens Webber ook meespeelt, is dat er behalve Vettel wel meer mensen weg zijn gegaan. “Red Bull mist dus continuïteit in de organisatie en het wordt interessant om te zien wat voor effect dat heeft op de doorontwikkeling van hun auto”, zegt Webber, die echter denkt dat Red Bull ook nog een troef in handen heeft: “Ze hebben in Daniel Ricciardo – die na een sterk 2014 alleen maar meer wil – iemand rondlopen die het team zeker kan helpen.”

“Als Daniel net zo’n mooi seizoen kan hebben als vorig jaar, dan doen ze het denk ik heel goed, terwijl het verder spannend is dat ze Daniil Kvyat promotie hebben gegeven. Dat zo’n jongeling op basis van zijn prestaties de kans krijgt, is erg fijn, zeker omdat er tegenwoordig zoveel coureurs meerijden die alleen maar meedoen omdat ze betalen. Ik vind dat nog steeds onzin. Dat hoort niet in de Formule 1. Talent moet voorop staan.”