*

Webber: ‘Rijden door de banden zelden op de limiet’

Daan de Geus

Daan de Geus

26 maart 2013 10:18

Webber: ‘Rijden door de banden zelden op de limiet’
Racepictures

In alle tumult omtrent teamorders en het negeren daarvan zou het haast aan je voorbijgaan, maar Red Bull-coureur Mark Webber had zondag ook nog iets interessants te zeggen over de Pirelli-banden.

Webber is zoals bekend geen fan van de Pirelli-banden en gaf afgelopen zondag tijdens de persconferentie na de GP, tussen het geharrewar over het verloop van de race door, wat inzicht over het rijden op de Pirelli’s: “Het is niet zoals in vroeger tijden dat een coureur echt voluit kan gaan en een setje banden op de pijnbank kan leggen, want de banden van nu slijten daar veel te snel voor.”

“We rijden onze Grands Prix nu op acht tienden van wat mogelijk is”, zegt Webber, die verder niet toelicht wat hij daar precies mee bedoelt, maar vermoedelijk bedoelt dat hij en zijn collega’s ‘met de handrem erop’ op tachtig procent van hun mogelijkheden rondcruisen.

Hoe dan ook, het inhouden bevalt Webber niet: “Het is voor ons als coureurs niet bepaald de meest bevredigende manier om met elkaar te racen”, zo spreekt hij ook gelijk voor zijn vakbroeders.

“Het racen staat nu volledig in het teken van het managen van de banden. Je bent er continu mee bezig het setje waar je op rijdt niet te verpesten. Dat doe je door een bepaalde marge te houden, dus de banden zorgen er zodoende voor dat je als coureur in de race vrijwel nooit meer op de limiet rijdt.”

“Er zijn uiteraard uitzonderingssituaties, zoals wanneer je – zoals Sebastian Vettel en ik tijdens onze laatste stint in Maleisië – even een moment hebt waarop je op het scherpst van de snede moet vechten, maar verder blijf je bezig met het sparen van je banden.”

“Voor de neutrale fans en nieuwe volgers van de sport is het waarschijnlijk leuk om te zien. Maar onder de hardcore fans die de Formule 1 beter begrijpen omdat ze de sport al jaren volgen, die zich nog herinneren hoe het er vroeger aan toe ging en die bovendien alle ins and outs kennen, zijn de meningen volgens mij een stuk meer verdeeld”, denkt Webber.

Lees meer over

Pirelli Red Bull Webber