Lees hier de interessantste reacties van de coureurs na de kwalificatie voor de Grand Prix van Japan.

Lewis Hamilton (Mercedes), pole position: “Het team is fantastisch dit weekend. De beslissing om naar buiten te gaan was de moeilijkste. Iedereen worstelde om uit te proberen wat er mogelijk was maar het team was spot-on en daardoor konden we de pole pakken. Het was een beetje een anticlimax omdat we geen tweede rondje konden neerzetten. Maar het is pole position nummer 80, ik kan niet geloven dat ik er nu 80 heb. We hebben zo hard gewerkt om de auto te perfectioneren, het is een enorme eer om voor dit team te rijden. Iedereen bedankt, zonder hen had ik die 80 nooit gehaald. Ieder team heeft slimme mensen aan boord maar we hebben steeds de beste beslissing onder druk gemaakt en daarom zijn we het beste team van de wereld.”

Valtteri Bottas (Mercedes), 2e: “Als team is dit perfect, we hebben de beste beslissingen genomen toen het begon te regenen. Vanochtend was de auto niet goed, hij voelde niet lekker aan. Toen hebben we wat veranderingen gemaakt, ook voor het vertrouwen en in Q2 was ik de snelste. In Q3 had ik maar één ronde, die was niet perfect omdat ik een foutje in de laatste sector maakte. Dus ik was aan het wachten op nog een run maar het was uiteindelijk genoeg.”

Max Verstappen (Red Bull), 3e: “Normaal gesproken zouden we dichtbij Ferrari moeten zitten dus ik ben heel blij dat we derde zijn geworden. Dat had ik niet verwacht, we hebben nu een reële kans om morgen op het podium te komen. Of ik morgen een rol kan spelen in de strijd om het kampioenschap? Is dat nog een strijd dan? We maakten de juiste beslissing in Q3,  jammer dat we niet meer spektakel konden brengen voor de fans. Zo mooi om te zien dat ze er altijd zitten, als het regent blijven ze gewoon. Zelfs als het donker is, gaan ze naar de monteurs zitten kijken.”

Sebastian Vettel (Ferrari), 9e: “Ik ben vanzelfsprekend niet blij. Ik maakte een fout in bocht 13 en 14, ik werd verrast. Het was een verraderlijke sessie, niet ideaal voor ons. Maar de race is nog niet voorbij, die is morgen.”

Toto Wolff (teambaas Mercedes), tegen de BBC: “Het eerste waar ik aan denk als ik dit resultaat zie, is de race. Onze jongens hebben de juiste beslissingen gemaakt na veel discussie over wat de juiste bandenkeuze was. (Mercedes koos in tegenstelling tot Ferrari niet voor intermediates aan het begin van Q3, terwijl ze de race als enige van de topteams op soft-banden beginnen, red.). Sebastian start zondag als negende en dat is geen beste uitgangspositie. Hij heeft natuurlijk wel een snelle auto, maar het zal moeilijk voor hem worden om Lewis bij te halen.”

Daniel Ricciardo (Red Bull), 15e, bij Sky Sports: “Ik ben net mijn stem verloren (Ricciardo liet onderweg naar de weging live op televisie een hartgrondige f#$% horen red.), ik ben echt heel pissig. Het blijft tegenzitten. De kwalificatie is heel belangrijk hier, ik ga er alles aan doen wat ik kan. Maar dit is behoorlijk pijnlijk.”

Brendon Hartley (Toro Rosso), 6e,  bij Ziggo Sports: “Dit is mega, ik ben zo blij. Het was moeilijk met het weer, we zijn precies op het juiste moment gaan rijden. Honda heeft het waargemaakt, Toro Rosso ook. Dit is mijn beste startpositie ooit, dat moet een goede eerste ronde worden morgen. Alles heel houden en hopelijk wat punten scoren voor iedereen die zo hard gewerkt heeft.”

Nico Hulkenberg (Renault), 16e, bij Ziggo Sport: “Het was voor mij niet spannend of ik de kwalificatie ging halen. Voor de jongens is ‘spannend’ niet het goede woord. Het was niet de beste timing om te crashen maar ze hebben heel goed gewerkt. De auto was op tijd klaar voor Q1. En het is best gek om hier te staan, mijn beide rondjes waren best ok. Ik was wel redelijk tevreden maar het was niet genoeg.”

Fernando Alonso (McLaren), 18e: “Dit is geen verrassing. We hebben zelfs het maximale eruit gehaald, want dit is gewoon waar we dit weekend staan. We moeten roeien met de riemen die we hebben, en rijden al sinds de Grand Prix van Spanje simpelweg met in grote lijnen dezelfde auto. Voor de race moeten we op regen hopen, maar het blijft waarschijnlijk droog. We hebben dan niet de pace om in de punten te rijden.”

Marcus Ericsson (Sauber), 20e, tegen Ziggo Sport: “Het was een goed weekend, tot mijn crash in Q1. Erg jammer dit. Ik verkeek me op hoeveel grip er was in bocht zeven. Dat was minder dan gedacht, en de wind hielp ook niet mee. Ik kreeg de auto daardoor niet goed ingestuurd en crashte. Ik werd er echt door verrast.”