Twee races, nul punten, laatste in het WK: Williams heeft als enige team nog niet gescoord in 2018, maar over de hatelijke nul wegpoetsen hoor je niemand bij het team uit Grove. Het gaat over de boel bij elkaar houden, en hopelijk vertrouwen tanken in China.

Het ooit zo succesvolle op-en-top Britse traditieteam heeft het zwaar in het nieuwe seizoen. Vorig jaar kwam het ook niet geweldig uit de startblokken, maar stond het na twee races alsnog op acht punten. Met het puntentotaal was het op dat moment niet happy, maar de basis was in elk geval prima, stelde technisch directeur Paddy Lowe destijds. Hoe anders is het een jaar later. “We zitten met veel vragen”, geeft hij toe. “We hebben al het gang- en denkbare al gedaan om onze problemen op te lossen, dus moeten ergens anders antwoorden vinden.”

Technisch directeur Lowe en coureur Stroll.

Hoog nodig, meent coureur Sergej Sirotkin, want volgens hem leek het team van Williams in Bahrein “van buitenaf wel een stel idioten”. Of het in China beter gaat? Lowe hoopt van wel. “We gaan kijken wat we in de tussentijd kunnen doen, al is het kort dag.” Belangrijk is de hoofden niet te laten hangen, benadrukt de Brit: “Dit is zo’n moment om als team de rijen te sluiten, hard te werken en op een intelligente manier met de problemen om te gaan.”

Ondanks zijn harde bewoordingen voor het optreden in Bahrein, ziet ook Sirotkin dat in. Want hoewel het er van buitenaf misschien niet best uitzag, was er intern reden voor enig – voorzichtig – optimisme, meent hij. “Het klinkt wellicht gek na zo’n weekend, maar ik heb toch positieve dingen gezien. We beginnen de auto bijvoorbeeld steeds beter te begrijpen.”

Sirotkin hoopt nu op een probleemloos weekend in China, met veel kilometers. “Zodat we vertrouwen kunnen opdoen en hopelijk beter presteren.” Teamgenoot Lance Stroll hoopt eveneens dat het daar lekkerder loopt, maar benadrukt ook: “Achter de schermen valt er heel veel werk te doen.”