Williams heeft geen overweldigende indruk gemaakt tijdens de testweek in Jerez, maar is zeer tevreden over hoe haar FW37 het er heeft gedaan. Het draaide voor Williams immers om betrouwbaarheid.

“We hebben vier goede testdagen achter de rug, waarin we geen noemenswaardige problemen hebben gehad. Daardoor hebben we ons programma voor de hele week kunnen afwerken”, vertelt een gelukkige Rod Nelson, niet geheel toevallig de hoofdverantwoordelijke voor het testprogramma van het team uit Grove.

Volgens Nelson heeft Williams, in 2014 derde bij de constructeurs, op zondag vooral checks uitgevoerd, waarna het in de dagen daarna met aerodynamisch en mechanisch testwerk is begonnen en ook al met wat verschillende afstellingen in de weer is geweest. “We hebben daardoor een duidelijk beeld gekregen van op welke vlakken we ons nog moeten verbeteren voordat we naar Barcelona gaan voor de volgende test”, meldt hij.

Dat Williams zich hier op kan gaan richten, is volgens Nelson te danken aan het feit dat de FW37 door het werk dat het team in Jerez heeft gedaan inmiddels ‘een betrouwbaar totaalpakket is, waarmee we goed uit de voeten kunnen wat ons verdere werk betreft’.

Wat Nelson verder nog aankaart, is dat de feedback van coureurs Felipe Massa en Valtteri Bottas wat betreft de verbeterpunten en rij-eigenschappen van de FW37 in grote lijnen hetzelfde is gebleken. “En dat is erg gunstig”, weet hij.

De beste klassering in de vermoedelijk niet heel representatieve tijdenlijsten was overigens een derde plek, op maandag, toen Bottas achter het stuur zat. Op de openingsdag moest de Fin het met P5 doen, terwijl Massa op dinsdag en woensdag achtereenvolgens een vierde en zesde tijd liet noteren.

Om de tijden draaide het zoals gezegd echter niet, zo blijkt ook wel uit de reactie van Massa, volgens wie daar pas later aandacht aan wordt gegeven: “We zijn goed uit de startblokken gekomen. De auto heeft zich betrouwbaar getoond en dat betekent dat we ons nu op de performance kunnen gaan richten. Het moet nu ons doel zijn om de FW37 met elke run die we straks in Barcelona doen beter te maken.”