Het team van Williams rijdt vandaag tijdens de eerste testdag van de Young Driver Test als eerste renstal met een nieuwe naar boven gerichte uitlaatinstallatie zoals die vanaf volgend jaar verplicht wordt.

De naar boven gerichte uitlaten worden vanaf 2012 door de FIA ingevoerd om de geblazen diffusor – waar dit jaar veel over te doen is geweest – tegen te gaan en te voorkomen dat teams de luchtstroom die via de uitlaten uit de motor komt aanwenden om, via de diffusor, extra downforce te genereren, aangezien dit tegen de regels is.

Als voorbereiding op volgend seizoen rijdt Williams nu dus al met een 2012-specificatie uitlaatsysteem rondt in Abu Dhabi, zo heeft het Engelse Autosport achterhaald.

Mark Gillan, de chief operations engineer van Williams, bevestigt ten overstaan van diezelfde publicatie dat zijn team tijdens de Young Driver Test enkele nieuwe onderdelen uitprobeert: “We kijken naar verschillende dingen voor zowel dit als volgend jaar”, spreekt hij.

“Elke gelegenheid die we hebben om dingen op de baan te testen is belangrijk, want daar leren we telkens heel veel van”, legt hij verder vanzelfsprekend uit.

Voor Williams komt vaste testrijder Valtteri Bottas vandaag en morgen in actie in Abu Dhabi. Donderdag is het tenslotte de Italiaan Mirko Bortolotti die de baan op mag. Hij heeft zijn test bij Williams te danken aan het winnen van het Formule 2-kampioenschap.