*

Williams: ‘Testtijden zeggen niks over snelheid en kracht rijdersduo’

Daan de Geus

Daan de Geus

19 maart 2018 11:26

Williams: ‘Testtijden zeggen niks over snelheid en kracht rijdersduo’
Sutton Images

Williams’ adjunct-teambaas Claire Williams vindt het niet juist Williams-coureurs Lance Stroll en Sergej Sirotkin en testrijder Robert Kubica langs de meetlat te leggen op basis van testtijden.

Dat vertelt ze aan Autosport, naar aanleiding van hoe Kubica tijdens de eerste week van de wintertests op de dag dat hij in actie kwam sneller was dan Sirotkin, terwijl hij in week twee op de derde dag van week twee sneller was dan Stroll.

Claire Williams.

“Je kunt naar de testtijden kijken en zeggen: ‘wow, Mercedes is het snelst’, en dat klopt dan waarschijnlijk. Maar coureurs binnen één team onderling vergelijken zonder te weten wat voor programma’s ze afwerken, het weer in ogenschouw te nemen en wanneer ze pushen, dat is een ander verhaal”, meent Williams.

Volgens Williams is het vanwege het wispelturige weer in Barcelona gedurende de testdagen sowieso lastig conclusies te trekken en vergelijkingen te maken op basis van rondetijden. “De één doet misschien onder perfecte omstandigheden een rondje op softs, maar een ander krijgt die kans misschien niet omdat het weer dan is omgeslagen of het team heeft besloten een set-up te proberen die niet ideaal is.”

“Ik denk daarom dat je niet zomaar een oordeel kan vellen, en zeker niet in zulk detail”, vervolgt Williams, die benadrukt dat dus zeker niet gesteld kan worden dat het team uit Grove de verkeerde coureurs in de auto’s heeft zitten. “Je afvragen of wij geen fout hebben gemaakt omdat onze testrijder de snelste tijd heeft gereden, is niet juist”, vindt ze.

Sirotkin, met Kubica op de achtergrond.

Over de complete acht dagen testen in Barcelona was het overigens niet Kubica, maar Sirotkin die uiteindelijk de snelste tijd reed. Hij deed dat op de laatste testdag, waarop Kubica niet in actie kwam. Sirotkin kreeg begin dit jaar de voorkeur boven Kubica, na een uitgebreide evaluatie. Williams had Stroll al eerder vastgelegd voor 2018.

Kubica zal dit seizoen nog wel tijdens meer tests en enkele vrijdagtrainingen in actie komen. Mogelijk wil Williams met haar uitspraken voorkomen dat daarna telkens dezelfde soort vragen worden gesteld, mocht Kubica daarin sneller blijken.