Het team van Williams zou ervoor hebben gezorgd dat de FIA de geblazen diffusors wil aanpakken, maar technisch directeur Sam Michael benadrukt dat de renstal enkel duidelijkheid wilde en niet liep te klagen.

“We willen gewoon weten of de door uitlaatgassen geblazen diffusor legaal is of niet, en dat is ook de vraag die we bij de FIA hebben neergelegd”, legt Michael in gesprek met Autosport uit.

“We zijn er zelf namelijk ook mee bezig, en als het legaal is gaan we het ook gewoon gebruiken, maar we stoppen gelijk met de ontwikkeling als blijkt dat het niet mag”, verkondigt Michael, wiens renstal in Spanje voor het eerst met een door uitlaatgassen geblazen diffusor heeft getest.

“Het is duidelijk dat de FIA de geblazen diffusor niet legaal vindt en in de ban wil doen, maar ik kan me ook wel vinden in de uitleg van de andere teams. Zij voeren namelijk ook goede argumenten aan die vóór de geblazen diffusor pleiten, terwijl ze ook een punt hebben als ze zeggen dat de regels niet duidelijk zijn.”

De technisch directeur benadrukt echter met klem dat Williams de FIA niet om opheldering heeft gevraagd om de andere teams dwars te zitten: “In dit soort gevallen wordt al snel geroepen dat een team de rangorde zo wil manipuleren, maar dat is het helemaal niet het geval”, beklemtoont hij.

“Vanuit ons eigen perspectief zou het inderdaad gunstig zijn als dit systeem verboden wordt, want dan hoeven we er verder geen geld aan uit te geven. Maar als de FIA het toestaat, gaan ook wij gewoon verder met het ontwikkelen ervan.”