Toto Wolff noemt het een ernstige waarschuwing dat de Ferrari-motoren inmiddels harder lopen op de rechte stukken dan de Mercedessen. “We moeten onszelf verbeteren, willen we nog aanspraak maken op de titel.”

Voor Mercedes is het een nieuwe situatie dat het niet langer de krachtigste motor heeft. “Ik hoor Christian Horner al jaren klagen over gebrek aan topsnelheid en wil liever niet ook die kant opgaan, maar dat is wel wat ons vandaag heeft opgebroken”, zegt Wolff. “Onze bochtensnelheid was goed, maar op de rechte stukken verloren we een halve seconde ten opzichte van Ferrari.”

“Dat is onverwachts, maar in de Formule 1 moet je altijd alles verwachten”, vervolgt Wolff. “Het is wel een opvallende ontwikkeling dat alle auto’s met Ferrari-krachtbronnen een stap vooruit hebben gezet. Ook Kimi Räikkönen die nog met de oude specificatie rijdt.”

Op de vraag of hij vermoedt dat Ferrari iets illegaals doet, antwoordt Wolff. “Ik kijk liever niet naar anderen, maar wat we zelf kunnen doen om ons te verbeteren. Het is niet de goede instelling om meteen de legaliteit van de concurrentie in twijfel te trekken. We kunnen ons beter afvragen hoe we zelf meer kunnen bereiken.”

Dat Ferrari een gat heeft geslagen, baart Wolff wel enige zorgen. Zeker omdat het binnen het huidige reglement niet meevalt om winst te boeken op motorisch vlak. “Maar het is hun ook gelukt”, verwijst hij naar Ferrari. “En als zij het kunnen, moeten wij daar ook toe in staat zijn. Ze hebben een duidelijk signaal afgegeven dat als we de titel willen pakken, we meer vermogen nodig hebben.”