Voor het eerst sinds 2006 staat er weer een Canadese coureur aan de start van de Grand Prix van Canada. Williams’ Lance Stroll verheugt zich op zijn thuisrace, ook al volgt die middenin een stroeve seizoensstart.

Voor Stroll is de race op het Circuit Gilles Villeneuve in Montréal echt een thuiswedstrijd, want hij groeide op zo’n twintig minuten van het circuit op, vertelt hij. “Het wordt dus heel speciaal. Ik denk dat niet veel andere coureurs zoiets meemaken en kunnen ervaren”, prijst hij zich gelukkig.

“Als kind ging ik vroeger elk jaar naar de race”, vertelt de nog altijd pas achttienjarige Stroll. De laatste jaren moest hij een paar keer verstek laten gaan omdat hij in Europa woonde en racete, maar vorig jaar was hij er bij als Williams-testrijder en nu dus als coureur. “Het wordt geweldig”, denkt hij.

Stroll kijkt met plezier vooruit naar zijn thuisrace.

Stroll noemt de race in zijn geboortestad ‘niet de meest flashy’ Grand Prix. “Het draait er echt om het racen, wat ik top vind. De paddock is smal, maar cool, uniek en old school. De fans zitten dicht op de baan op enorme tribunes en er is weinig uitloopruimte. Ik vind dat geweldig. Hopelijk blijft het zo.”

Lastige start
De Grand Prix in Montréal wordt Strolls zevende in de Formule 1. De eerste zes zijn puntloos maar niet probleemloos verlopen. Sprekend met Crash.net erkende Stroll recentelijk dat het begin van zijn Formule 1-loopbaan tricky is geweest: “Maar ik twijfel nog niet aan mezelf.”

“Ik wil niet arrogant klinken, maar heb mezelf bewezen in de Formule 4 en Formule 3. Deze start verandert daar niets aan, al moet ik wel accepteren dat de Formule 1 anders is dan elk ander kampioenschap.”

Volgens Stroll moet hij nog wennen aan de banden, zijn de 2017-auto’s extra uitdagend en kent hij veel van de circuits niet, maar hoort dat allemaal bij een rookie-jaar. “Ik denk dat ik elke race beter word en voel me steeds fijner achter het stuur. Om op mijn top te presteren, heb ik gewoon tijd nodig. Je moet kennis en begrip opbouwen. Haasten heeft geen zin.”